Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олимпиадата Пекин 2008 поставена под въпрос от адвокати по човешките права

НЮ ЙОРК – Пред седалището на Обединените Нации в Манхатън се събраха застъпващи се за правата на човека и демокрацията в Китай групи и организации, за да изразят своята подкрепа към адвоката по човешките права Гао Жишенг, даден тайно под съд в Китай. Тази развръзка на случая „Гао” разкрива, че подобрението на ситуацията с човешките права в Китай се придвижва „в обратна посока”. Бивш високопоставен канадски служител и ключов участник в събитието повдигна въпроса за способността на Китай да бъде домакин на Олимпиада 2008.

Дейвид Килгор и д-р Уени Уенг
ГЛАСОВЕ НА ПОДКРЕПА: Дейвид Килгор и д-р Уени Уенг пред седалището на Обединените Нации в Ню Йорк, даващи своята подкрепа на китайския адвокат по човешките права Гао Жишенг, арестуван миналия август и тайно осъден наскоро от китайския комунистически режим.
(Agnes Pleasant/Epoch Times)

„Ако тази тенденция продължи, кой атлет, правителство, компания или зрител със съвест би пожелал да има нещо общо с Олимпийските игри?”, попита бившият канадски държавен секретар по въпросите на Азиатско-тихоокеанския регион, Дейвид Килгор. „Как би могъл Китай да очаква да проведе световна Олимпиада в своята страна? Олимпийските игри олицетворяват Чест, Доброта, Истина и Справедливост.”.

Килгор и други от участниците осъдиха ареста и хвърлянето в затвора на Гао – добре известна фигура в правните и политически среди на Китай – който очевидно не е извършил никакво престъпление.

„Малцина имат куража да застанат твърдо на страната на справедливостта пред лицето на китайската комунистическа партия (ККП), но адвокатът по човешките права Гао Жишенг е един от тези хора”, каза д-р Уени Уенг, обръщайки се към събралите се на митинга пред Обединените Нации. Самата д-р Уенг през месец април прекъсна речта на китайския лидер Ху Джинтао на приема му пред Белия дом, за да привлече внимание към състоянието на човешките права в Китай.

През 2001 г. Гао Жишенг бе номиниран от китайското Министерство на правосъдието за един от десетте най-добри адвокати в страната. Гао има дързостта да представлява дисиденти, религиозни вярващи и цели села с искове срещу чиновници за поземлени имоти, както и последователи на Фалун Гонг, които, по негови думи, идвали многократно в неговия офис с разкази за преследване и изтезания от полицията и затворническите власти.  

След като провежда свое собствено независимо разследване относно Фалун Гонг и твърденията за преследване, Гао стига до извода, че мирната медитативна практика в действителност е преследвана несправедливо. През октомври 2005 г. той пише открито писмо, критикуващо политиката на китайския комунистически режим спрямо Фалун Гонг.

В последвалите месеци Гао бива тормозен от правителствени агенти и е под постоянно наблюдение. Фирменият му лиценз е преустановен, разрешителното му за адвокат – анулирано, а биват направени и опити за посегателство на живота му.

Въпреки натиска, Гао продължава да разобличава политическата корупция и се превръща в обединяваща фигура за законово управление и свобода на вероизповеданията в Китай. Той съобщава своите разкрития на Специалния Инспектор по Изтезанията към ООН, както и на различни държавни глави по света.

Гао пише: „Аз очаквах бедата в която съм, а и последствията! Всичко, което ми се случва, е нормално за ККП. Ако не бях в затвора, това нямаше да е присъщо за тях.”.

През август тази година Гао бе арестуван и обвинен в „подстрекаване на подривна дейност срещу държавната власт”.

„Те арестуваха и тайно осъдиха Гао Жишенг в отсъствието на семейството му и без да съблюдават надлежната правна процедура”, заяви д-р Уенг.

Арестът на Гао Жишенг насочва вниманието към неотдавнашните енергични мерки срещу адвокати по човешките права в Китай и дългогодишните въпроси, които те представляват. Този арест поставя също така под въпрос мнението, че известното и документирано лошо положение с човешките права в Китай постепенно ще се подобри, след спечелването на кандидатурата за Олимпийските игри.  

„С кандидатурата си за предстоящите игри правителството на Китай пое ангажимента да подобри човешките права; то продължава да се придвижва бързо в обратна посока”, заяви Килгор.

Далай Ор от Израел заяви, че е дошла на митинга заради Гао Жишенг. „Дойдох, водена от съчувствие и уважение към един адвокат, съпруг, баща и семеен човек, превърнал се в пътеводна светлина за репресираните и преследваните… дойдох, за да дам своя глас на признание към един смел мъж, изправил се срещу комунистическата партия в Китай.”.

По време на митинга д-р Уенг обяви, че е стартирана и кампания за номинирането на Гао Жишенг за Нобелова награда за мир.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!