Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света – 736 319 тона боклуци от третия свят са внесени и всичко това го дишаме, ядем и пием!

Фолксваген отиде в Турция, Мерцедес в Русия, а боклукът на Европа дойде в Бългрия!!! Колко още идва и от

Снимки: Дарик радио

"Внасят боклука на света в красивата ни България и всичко това го дишаме, ядем и пием. Това е темата на бъдещето"

534 фирми внасят боклук за преработка от трети страни у нас. Това стана ясно от думите на председателя на БСП Корнелия Нинова в предаването "Годината" на Дарик радио. Данните за подобен внос от Европа не са ясни - социалистите са попитали екоминистъра Нено Димов, но той не е дал отговор, обясни още тя. Червените са готови да внесат законодателни промени, за да се спре вноса на отпадъци от трети страни.

"736 319 тона боклуци от третия свят са внесени в България за последните 5 години - превръщаме се в сметището на света", категорично заяви председателят на БСП.

"За мен събитието на 2019-а, което ще бъде и на 2020, е водата, чистият въздух, чистата храна, горенето на боклуците в България. Темата здравословен начин на живот, чиста вода, храна, гора - това е темата на бъдещето. Според мен това беше събитието на 2019-а. С тежки констатации, някои от които съм приготвила да съобщя. Взимам много присърце темата за горенето на боклука. Всичко може да се прости на една власт, грешки се правят, но да превърнеш България в сметището на света, не го проумявам", коментира лидерът на БСП.

"Нося ви документи, подписани са от министър Горанов. Само ще прочета едно изречение: "Общото количество на битови, индустриални, технологични отпадъци и оформени за внос в България през 2014-2019 от трети страни, не ЕС, е 736 319 тона." Това са 1000 влакови композиции по 50 вагона, от третия свят са влезли в България за пет години", каза Нинова.

Тя уточни, че тази информация е отговор на писмен въпрос от народен представител.

"Общото количество болнични отпадъци, болнични, което ужасно и фармацевтични производства, за същия период, е 3 тона. Болнични боклуци от Африка 3 тона. Досега никой не говори за това и никой не знае", коментира Нинова.

"А това е от Нено Димов: "Такива битови отпадъци, редуцирано гориво РДФ, болнични отпадъци, отпадъци от фармацевтични производства от трети страни извършват внос в България 534 броя фирми." Внасят боклука на света в красивата ни България и всичко това го дишаме, ядем и пием. Това е темата на бъдещето", каза Нинова.

Според нея никой не знае данните за подобен внос от ЕС. 

"Питахме миналата седмица министъра на околната среда в парламента, той каза: "Не знам". Как не знаеш, бе", недоумява Нинова. 

"Ще внесем законова забрана да се внасят боклуци от трети страни", обяви Нинова. Тя уточни, че това ще се случи още в първия работен ден на парламента.

"С Европа е по-сложно, защото имаме общи регламенти и трябва да ги съгласуваме с други европейски страни", обясни лидерът на БСП.

Според Корнелия Нинова думата на 2019 г. е тревога. По думите й тази на 2020 г трябва да е смелост.

"Мисля, че имаме нужда от смели хора, от отърсване на страха и апатията. Големият проблем на политическата ни система е апатията, страхът да си изразяваш мнението, страхът да правиш реформи", каза още Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП представи и документи: 

01-02

01-03

01-01

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!