Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева в Страсбург: Корупцията убива! И убива не само в Малта

По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат във връзка с върховенството на закона в Малта след последните разкрития около убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция. Като бивш разследващ журналист, Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, не можа да скрие емоциите си. Това съобщиха от пресофиса на Елена Йончева. „Корупцията убива! И убива не само в Малта. Тя убива върховенството на закона, демокрацията и икономиката, но също така убива надеждите и живота на хората!“, заяви Йончева.

Евродепутатът добави още, че това, което се случи в Малта, е огромна трагедия и трябва да се гарантира, че справедливостта ще възтържествува и Дафне Галиция няма да бъде забравена.

В същото време обаче, трябва да се осъзнае, че много журналисти в Европа са редовно заплашвани и цензурирани от хора с власт.

Депутатът отбеляза още, че в България индексът на свободата на медиите е най-ниският в Европейския съюз, истински медиен плурализъм почти липсва, корупцията е на всички нива, а доверието в институциите е много ниско. „Мисля, че е крайно време да спрем с политическите игри и да започнем да действаме. Не можем да се преструваме, че трагедията в Малта е изолиран национален проблем. Не е достатъчно само да осъдим убийството на журналистката Дафне Галиция с резолюция. Нуждаем се от напълно изграден европейски механизъм, който ще ни позволи да идентифицираме недостатъците в системата, преди да станем свидетели на следващата трагедия“, категорично заяви Елена Йончева. И настоятелно призова Комисията да не се крие зад полумерки, а да предложи конкретни решения. И това трябва да се направи сега.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!