Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Историк пред Lupa.bg: Гърция настройва Македония срещу България

„Историчарят” Петър Поповски твърди, че държава България не съществува

Смесената комисия по българо-македонските въпроси преустанови работата си до провеждането на предсрочните парламентарни избори в Скопие през 2020 г. От този факт се възползваха редица „историци” в съседката ни, за да зачеркнат наши постижения. За активизирането на враждебните македонски учени Lupa.bg разговаря с историка и демограф от БАН доц. д-р Спас Ташев.

- Доц. Ташев, продължават провокациите на Македония по отношение на българската история. „Историчарят” Петър Поповски заяви, че няма такава държава като България. При това положение как смесената комисия за установяване на историческата истина ще продължи да работи?

- В момента тече медийна война в Македония. Различни сайтове пускат какви ли не небивалици за България. Разчитахме, че Скопие ще има добра воля да приеме историческите факти такива, каквито са. Само че това не се случва, тъй като в Македония много държави имат интерес.

Трябва най-после да започнем да правим свои информационни канали, за да можем пряко да влияем на тамошната общественост. Пред последните 10-15 години на мен не ми е известно да имаме публикация на чужд език по македонския въпрос. В същото време Скопие бълва статии на чужди езици по темата и запознава световната общественост със своята фалшива позиция. Ние мълчим и разчитаме на комисията.

- Кои са държавите, които създават напрежение между България и Македония?

- На първо място Гърция, на второ Сърбия, на трето Албания или по-точно част от албанския фактор в Македония, която има интерес властта в Скопие да бъде слаба и да няма силно българско присъствие там. Така албанският фактор ще се засили още повече. На фона на тази геополитическа конфигурация България няма своя стратегия за Македония.

Преди година стана известно, че към Министерство на външните работи на Гърция има таен фонд, с който се финансират медиите в Македония. Изданията имаха два основни акцента - антибългаризъм и античен македонизъм. Гърция формално критикува, но в същото време тайно лансира античния македонизъм, за да има повод за намеса в Македония, с което засилва антибългаризма.

- Разполагате с нови факти за българите в Албания. Как ви са те?

- Наскоро отбелязахме 20-годишнината от създаването на „Огнище” - първата организация у нас, която си поставя за цел да поддържа контакти с българите в Албания. Всяка година се провеждат кръгли маси на тази тематика. Проведохме преди дни поредния форум, на който съобщихме нови факти.

През 1918 г. по време на Първата световна война Франция и Австро-Унгария правят преброяване на населението в администрираната от тях Албания. И двете държави констатират наличието на българи. В района на Корча те са 2 000, на Гора – над 5 000. При изселването на едно българско село от Албания в Югославия през 1935 г. е имало становище на албанското правителство, в което се признава, че населението на селото е българско.

Разполагаме със статистика на секретния отдел на Вътрешното министерство на Албания от 1936 г., в която се казва, че в Мала Преспа, Голо бърдо и в района на Дебърско поле живеят 11 000 души, които говорят български. През 1955 г. в Албания се създава писменост на преспанския български диалект, изписван с нашата азбука. Тя съществува до падането на комунизма през 1991 г. След това Македония печата учебници, които дава на бедната и изпаднала в криза албанска държава. Така се започва активна политика на македонизиране.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!