Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайската комунистическа партия контролира пресата посредством главните редактори

Китайската комунистическа партия контролира пресата посредством главните редактори

ТАЙПЕЙ - Съставен от организацията „Репортери без граници” списък разкрива, че понастоящем 32 журналисти са арестувани в Китай. Но според мнението на Ли Датонг, бивш главен редактор на рубриката „Точка на замръзване” към China Youth Daily, този списък дори не се доближава до действителната степен на контрол, който ККП упражнява над пресата. Ли посочва, че китайският комунистически режим разполага с много прост, при все това ефективен начин за манипулиране на медиите – веднъж домогне ли се до контрола над един главен редактор, режимът е в състояние да подчини цялото издание.

Voice of Germany предаде, че базираните в Париж „Репортери без граници” (РБГ) са провели мероприятия на седемнадесет годишнината от Деня на хвърлените в затвора репортери. Целта на мероприятията е да се отправи призив към международната общественост за изразяване на загриженост относно журналистите, преследвани или хвърляни в затвора от различни режими по света, заради проявената от тях настойчивост при изпълняване на журналистическите им задължения. В този публикуван от РБГ списък са Джао Ян, Ши Тао и Чин Чеон. Джао Ян, китайски изследовател към NewYorkTimes, бе подведен под съдебна отговорност за разкриване на държавни тайни, но бе осъден за измама с присъда от 3 години затвор. Ши Тао бе осъден на 10 години затвор. А Чин Чеон, главен кореспондент от Китай за Singapore Straits Times, бе осъден на 5 години затвор за шпионаж, като обжалването му бе отхвърлено наскоро.  

Понастоящем в света има 139 хвърлени в затвора репортери, 32-ма от които излежават присъдите си в Китай. Отново Китай е страната, оглавяваща списъка с най-голям брой задържани репортери, което поражда силна обществена загриженост относно свободата на пресата и безопасността й в Китай.

Според Ли Датонг списъкът на затворените репортери не може да се разглежда като директно отражение на упражняваният от Китай контрол върху пресата, тъй като властите разполагат с други средства за манипулиране на медиите. Контрол над пресата може да бъде наложен и без директното хвърляне на репортери в затвора.

Ли Датонг отбелязва, че от гледна точка на задържанията, определено това не е силно застъпена политика на правителството, тъй като политическата структура на Китай е такава, че не се нуждае от директното преследване на репортерите. Имайки пред вид, че на репортерите не се дават никакви права за независимо събиране на информация, за публикации и репортажи, в такъв случай е необходим само контролът върху главните редактори.

По-нататък Ли заявява, че това е основна характерна черта на медиите в Китай. „Главен редактор” звучи като част от екипа на пресата, но в действителност главният редактор играе ролята на цензор, чиято рутинна дейност е да гарантира какво не може да се публикува, а не какво може и ще бъде публикувано. Това е основният проблем с новините в Китай.

„Контролът на китайския режим над медиите е интегриран вертикално от горе до долу. Това се доказва лесно от факта, че сред хвърлените в затвора журналисти само малцина са от медиите, контролирани на държавно или провинционално ниво. Общо казано, китайският режим няма нужда да преследва отделни репортери, за да осигури контрола си над медиите.”, Ли изтъква.  

По отношение на факта, че репортери като Ши Тао биват осъждани, Ли Датонг обяснява, че „Те просто искат да ти причинят главоболия, но не мисля, че са глупави. Сега вече не изглеждат законово аргументирани. Те също осъзнават това, а и случаите на осъдени на затвор репортери предизвикват силно обществено възмущение. Малко вероятно е режимът да те преследва само заради публикуването на новини.”.

В началото на тази година рубриката „Точка на замръзване” към ChinaYouthDaily бе забранена поради деликатността на изявленията в нея. Нейният главен редактор, Ли Датонг, отстранен от първоначалната му длъжност, е обект на вниманието на медиите заради своето директно отправяне на предизвикателства към упражнявания контрол от Отдела за пропаганда към Централния комитет на ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!