Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта ще похарчи 55 млн. лв. за нов правителствен самолет

Правителството одобри днес 55 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г, които ще се изхарчат за доставка на нов самолет за полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за неговото съхранение и техническо обслужване, съобщи БГНЕС.

В средата на декември кабинетът възложи на „Авиоотряд 28“, който стопанисва самолетите за полети на властта, да направи поръчка за купуването на нов самолет. До това се стигна, след като през ноември малкият правителствен самолет „Фалкон“ претърпя инцидент, докато премиерът Бойко Борисов беше на борда. Машината беше приземена ръчно на пистата на летище София, защото навигационната система отказала напълно.

Преди няколко месеца пък самолетът спука гума при кацане в Брюксел. Преди това имаше инцидент, при който не искаше да се отвори колесник и се наложи машината да кръжи в небето.

След последния инцидент командирът на „Авиоотряд 28“ Тодор Коджейков заяви, че е дошло време да се купи нов самолет, тъй като ситуацията със стария „Фалкон“ била критична. На противоположното мнение е бившият директор на авиоотряда Цвятко Луканов, според когото няма нужда от нов правителствен самолет.

Закупуването на нов самолет за властта е въпрос на приоритети, все пак… На фона на кампании като Българската Коледа, на коят се събират благотворително едни 2 млн. лева за болните деца на България – средста, които държавата не намира да отпусне, такъв разход не е оправдан.

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!