Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Във Франция съвсем скоро ще стане невъзможно да се живее и да се работи легално! В Германия също. Само на две места в ЕС ще бъде относително благоприятно за емигранти, български или

Валентин Вацев: След Брекзит много българи даже може да отидат във Великобритания, смята експертът

Валерия Касиян

-Г-н Вацев, след тази безапелационна победа на Борис Джонсън да считаме ли, че 31 януари вече е сигурният срок за Брекзит?

-Победата трябва да се характеризира не като безапелационна, а като сигурна. Защото Борис Джонсън успя да събере достатъчно подкрепа за идеите си. Никой не би трябвало да се ангажира сега с някакви дати. Но това, което е сигурно след победата на консервативната партия – защото това е победа на партията, а не на Борис Джонсън – е че т. нар. Брекзит ще се състои. За тези, които внимателно наблюдаваха събитията - не от гледна точна на светската хроника, а сериозно - излизането на Великобритания от ЕС е сигурно отдавна.

И то е сигурно не защото Борис Джонсън победи на тези избори, а защото излизането на страната от ЕС е много старо желание на британската горна класа и британската аристокрация. А изразител на тази воля през последните шест месеца съвсем открито стана кралица Елизабет II. Това желание е много по-старо от самата дума Брекзит.

-Но това няма ли да е с цената на разпад на Великобритания – Шотландия и Северна Ирландия са против?

-Не, това по-скоро е пропагандата на противниците на напускането на ЕС. Да, със Северна Ирландия и Шотландия има стари проблеми, които сега при новата обстановка могат да зазвучат по нов начин. Но бързам да ви уверя, че идеята да се напусне Европейския съюз започна само няколко години след като Англия влезе в ЕС. В горната класа винаги е имало много силни настроения за това, че мястото на Великобритания не е в ЕС. Забележете, че страната участваше в ЕС с много особени условия. Горната класа - класата на едрите собственици, на едрия капитал и едрите земевладелци - са категорични, че за доброто на Англия тя трябва да напусне ЕС.

-А какво означава Брекзит за работещите и учещите там българи? Достъпът ще бъде ли ограничен?

-Определени кръгове в България се опитват да създадат излишен драматизъм, като внушават, че Брекзит ше бъде не само катастрофа за Великобритания, но и за България. Да, когато Англия напусне, а това ще стане съвсем скоро, макар че с дати не бива да се ангажираме...

-Джонсън каза 31 януари.

-Джонсън отговаря за тренда, а не за календара.

Той е длъжен да изпълни волята на кралицата, защото в противен случай тя ще го уволни. Едностранно и безапелационно.

Джонсън е сложен там, не за да украсява Великобритания, а за да осъществи политическата механика на Брекзит.

-Но всички у нас се опасяват от това, че количеството на българите във Великобритания ще намалее.

-Разбира се. Но това е обща тенденция, която засяга не само Англия. Без съмнение за огромно количество българи, които живеят и работят във Великобритания, ще настъпят трудни времена. Не защото ще ги изгонят оттам, а защото ще трябва да оформят по нов начин своето местожителство там.

-Притесненията на българите са – сега пазарът там ще бъде затворен за нас..?

-Не. Пазарът няма да бъде затворен. Британското правителство никога не е твърдяло, че британският пазар ще се затвори. Тъкмо напротив – те много убедително аргументират обратната теза: че Брекзит ще даде възможност на Великобритания да бъде с още по-свободен пазар. Просто трябва да се следи не само психо продукцията на някои български пишман политологически кръгове, които насаждат паника, а и британския печат. Сериозните издания, които обясняват, че един от аргументите за Брекзит е необходимостта да се освободи британската пазарна икономика.

Така че – да, някои българи ще имат проблем с легализацията на досегашната си дейност във Великобритания. Освен това, когато се променят условията на живот и работа във Великобритания, много българи, които засега не са решили да отидат там, вероятно ще решат да отидат там.

-Искате да кажете, че притокът от българите за Англия даже може да се увеличи?

-Не, вижте - всеки, който отсега се ангажира с количествени прогнози, или е безотговорен, или гони неправилни цели. Можем да твърдим, че определен брой български емигранти ще имат проблеми, но един друг определен брой няма да имат проблеми!

Това е тенденция на целия Европейски съюз! Във Франция съвсем скоро ще стане невъзможно да се живее и да се работи легално! В Германия също.

-Защо?

-Понятно е. Германия в момента се чуди как да реше проблема с емигрантите. Във Франция вече го решават. В Италия е очевидно – там има огромно недоволство срещу всички онези, които пребивават там и търсят работа.

Само на две места в ЕС ще бъде относително благоприятно за емигранти, български или судански – Испания и Скандинавия. Даже може да се окаже, че в Скандинавия живеят повече палестинци, отколкото в Ивицата Газа!

Така че Брекзит става за доброто на Англия и Брекзит няма сериозно да затрудни българското работене и пребиваване в Англия. Е, ако човек живее там с неизяснен статут – за тези хора наистина ще има проблеми. Но в Англия неизясненият статут много скоро ще стане спомен.

-Споменахте британския печат – според медиите там Борис Джонсън планира рокади, готви се да уволни 1/3 от правителството – това заради Брекзит ли е или има съвсем друга цел?

-Мисля, че целта е друга. Последните британски правителства бяха до голяма степен компромисни. Джонсън има намерение да сформира такъв кабинет, който да работи за безпроблемно протичане на Брекзит, без трудности и задръжки вътре в правителството. Защото противниците на Брекзит дълго време търсеха контакти и връзки в Горната камара, където са лордовете, опитваха се да се договарят... И това е така, защото горната класа ще спечели много от Брекзит, а долната класа – няма да спечели.

В Англия има не много българи, които ще пострадат от Брекзит, но има много англичани, които ще пострадат от Брекзит!

Това е въпрос на баланс и на съотношение между класови интереси. Но в края на крайщата, както винаги досега е ставало, горната класа наложи волята си, без да пита долната. Това е победа на интереса на едрия капитал, на крупните земевладелци и финансистите, които ще се борят Англия да опази своя статут на световен, глобален емисионен финансов център. Брекзит ще стане в изпълнение на една стара британска мечта – да се активира, да се реновира и да се вдъхне нов живот на британската общност.

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!