Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Видео игрите с насилие променят мозъка

Ново проучване откри, че видео игрите с насилие оказват траен ефект върху функцията на мозъка на възрастните. Той се изразява в увеличена активност на тази част от мозъка, която управлява емоционалната възбуда, и в намаление на активността на мозъчната функция, свързана с контрола и концентрацията.

С помощта на радиологични изследвания учени от медицинското училище към университета в Индиана, САЩ установиха пряка връзка между мозъчните функции и компютърните игри, съобщи dailytech.com. Тяхното изследване включва 44 случайно избрани възрастни хора, разделени в две групи. На едната се дава игра с елементи на насилие, "Medal of Honor: Frontline", а другата играе на вълнуващата, но без насилие "Need for Speed: Underground", в продължение на 30 минути.

След това мозъците на всички се изследват с помощта на магнитно резонансни скенери и серия от тестове, измерващи забавяне на реакции и концентрация. Този метод отчита слабите метаболични промени, които се появяват, когато част от мозъка е активна. Промените се появяват на скенера като ярко оцветени зони, показващи коя част от мозъка обработва задачата.

Двете групи не се различават по точност или време за реакция на задачите, но анализът на данните показва различия в мозъчната активност. Групата в играта с насилие демонстрира по-малка активация във фронталните дялове на мозъка, които са свързани с концентрацията и самоконтрола, и по-голяма в частта, свързана с емоционалната възбуда.

Учените се надяват да извършат допълнителни тестове за дълготрайните ефекти на игрите с насилие и влиянието на тези различия във функционирането на мозъка.

Източник/ци: TechNews

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!