Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски дипломат изгонен от Канада за шпионаж

Уан Пънфей

Китайският дипломат Уан Пънфей

Канадското външно министерство отхвърли молбата на китайски дипломат за подновяване на дипломатическата му виза, след като той бе заловен да събира информация за канадски граждани, практикуващи Фалун Гонг, както и да подстрекава студенти да му съдействат, споделиха пред Epoch Times многобройни източници.

Уан Пънфей, втори секретар към Бюрото по образованието в китайското посолство в Отава, бе принуден да напусне Канада поради неподновяване на изтичащата му виза за престой в Канада. Според източници, Уан е убеден, че отказът му е свързан с извършваните от него събиране на сведения и насочени действия срещу преследваната от Китайската Комунистическа Партия медитативна практика Фалун Гонг, разпрострели се отвъд установените му задължения в качеството си на дипломат.

Бюрото по образованието в китайското посолство в Отава играе ролята на връзка между посолството и китайските студенти в Канада. Според статия, написана от Уан през април 2004 г. в периодичното издание „Китайски студенти в чужбина”, Бюрото съблюдава китайските студентски асоциации в 22 университета и колежи, намиращи се в шест канадски провинции. Бюрото организира изборите за лидери на студентските организации. Някои групи от обучаващи се разчитат на посолството за финансиране, поради което те често прокарват линията на партията в нещата, които вършат.

Студенти-шпиони

Г-жа Джан Линди, бивша студентка по компютърни науки в Университета в Отава, е убедена, че е била обект на шпионажа на Уан.

На 26 септември миналата година Джан получила имейл от Крис Су, заместник-председател на групата на китайските студенти в университета.

„Асоциацията на китайските студенти в Университета в Отава е под директното ръководство на Бюрото по образованието към китайското посолство в Канада”, пише Су.

„Според сведенията на някои студенти и според разследването, проведено от кадри на асоциацията, вие сте все още член на Фалун Гонг.”

Су предупредил Джан: „пазете се и внимавайте.”

По думите на г-н Чен Йонглин, бивш първи секретар към китайското консулство в Сидни, Австралия, на всички китайски мисии в чужбина е била възложена задачата да се „унищожи жизненото пространство на Фалун Гонг”.

Чен напусна поста си през юни 2005 г., заявявайки, че не може повече да провежда репресивната политика на неговото правителство срещу членовете на Фалун Гонг и демократичните активисти в Австралия. Миналият юли той даде показания пред Американския Конгрес относно водената от китайския режим „война срещу Фалун Гонг” в чужбина.

По време на показанията си пред Конгреса, Чен предостави вътрешна записка, заведена като „Документ No.106” с дата 8 декември 1999 г. и маркирана като „поверително”. Записката е озаглавена „Референтен материал за конференцията на дипломатическите представители в Пекин: Борбата в чужбина по въпроса с Фалун Гонг.”.

Документът гласи: ”Борбата срещу Фалун Гонг ще бъде наша първостепенна задача и [ние] ще я изпълняваме постоянно като дългосрочна операция. Ще бъдем също така прогресивни и ще предприемаме по-агресивни инициативи за нанасяне на удари.”.

Освен тава, документът призовава и за:

„Освен това, нашето консулство ще търси доброволци сред местната китайска общественост и студенти, които да работят за нас в разправата с елементи на Фалун Гонг”, гласи записката.

По думите на Чен, моделът за борба с Фалун Гонг в Австралия е „абсолютно същият в САЩ и други държави, където Фалун Гонг е активен.”.

Зад граница

Групи, защитаващи човешките права, твърдят, че последователите на Фалун Гонг са подложени на кампания на жестоко преследване в Китай, включително мъчения и екзекуции, и че китайският режим провежда интензивна кампания на пропаганда извън границите на Китай, с цел разсейване критиките срещу безчинствата.

В Канада, Уан също така обединил около себе си китайски студенти, които да подкрепят репресиите на китайския комунистически режим срещу Фалун Гонг.

В доклада си за 2004 г., поместен на страниците на „Китайски студенти в чужбина”, Уан изказва хвалебствени думи за председателя на Асоциацията на китайските студенти в Universite du Quebec a Montreal относно „пропагандната дейност на асоциацията и нейните смели и находчиви действия срещу Фалун Гонг.”.

Според свидетели, присъствали на визитата на китайския премиер Уен Жяобао през декември 2003 г., Уан бил един от двамата членове на персонала на китайското посолство, които крещейки „трябва да прекратите това” наредили на студентите да възпрепятстват плакат, държан от практикуващи Фалун Гонг. Плакатът бил в протест на преследването на Фалун Гонг в Китай.

Харпър не ще „разпродава”

Говорител, с когото бе установен контакт в Министерство на външните работи, не можа да потвърди или обори сведенията, че Уан е бил изпратен обратно.

Но отношенията на Отава с китайския режим бяха в центъра на вниманието, след като предварително насрочената среща между премиера Стивън Харпър и китайския лидер Ху Джинтао изглеждаше да бе отменена.

Китайците първоначално помолили за срещата, но впоследствие я отменили.

„Мисля, че канадците искат от нас да насърчаваме търговските си отношения по цял свят, и ние го правим, но не смятам, че канадците искат да разпродаваме важни канадски ценности”, заяви Харпър пред репортери, индикирайки, че китайците може да са отстъпили, тъй като Канада иска да постави човешките права на дневен ред.

Луси Джоу, говорител на Фалун Гонг в Канада, заяви, че е облекчена да види правителството заемащо „принципна позиция” и че „шпионажът и тормозът, извършвани от чуждо правителство срещу канадски граждани, не са приемливи.”.

По думите на Джоу, китайските посолства и консулства са използвали влиянието си сред китайската общественост, за да маргинализират Фалун Гонг в Канада. Мнозина са се оплаквали от телефонен тормоз със записани съобщения на китайски и английски, клеветящи Фалун Гонг. Джоу е убедена, че те са под наблюдение и че има и други, които вършат същото като Уан.

Източник, познаващ Уан Пънфей, сподели пред TheEpochTimes, че след като научил за отказа на визата, китайският посланик Лу Шумин направил опит да успокоява Уан. Но Джоу заяви, че тя се надява останалият персонал от посолството да си вземе урок от станалото.

„Не става въпрос само за нашата група”, каза тя. „Щом като могат да го сторят на нас, могат да го направят и на други”.

Фалун Гонг е духовна практика, включваща медитация и учение, базирано на принципите истинност, доброта и търпимост. Практиката бе представена в Китай през 1992 г. и първоначално е подкрепяна от китайските власти, които виждат в нея средство за намаляване на разходите по здравеопазването и за насърчаване на високо-нравствен начин на живот.

Но през 1999 г. правителството прави проучване, при което се оказва, че практикуващите Фалун Гонг в Китай са между 70 и 100 милиона души, което е повече от 63-те милиона членове на управляващата комунистическа партия. Цифрата обезпокоява режима и той забранява Фалун Гонг през юли 1999 г., като преследването на медитативната практика продължава и до днес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!