Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стресът е причина за почти 90% от заболяванията

Днес повече от всякога медицината се опитва да разглежда и съответно лекува човешкото тяло като едно цяло. Все по-често специалистите търсят първопричината за едно или друго състояние отвъд стандартните симптоми.
Дори целулитът например все по-рядко се възприема като частен проблем, а се свързва с неправилния баланс на веществата в организма и с нездравословния начина на живот.

Причините, водещи до образуването и на целулита са много и комплексни, но стресът е една от главните, уверени са специалистите.

Той всъщност е причина за около 90% от заболяванията, смята съвременната медицина, защото отслабва имунитета и нарушава работата на всички системи в организма.

При стрес се разрушават много от витамините, необходими за правилното функциониране на клетките, нарушава се обмяната на веществата и често се стига до появата на наднормено тегло. Всичко това оказва негативно въздействие върху психиката на човека и неговото цялостно физическо състояние.

Появяват се тревожност, депресия, неврози, емоционална неустойчивост, спад или подем в настроението, превъзбуда, агресивност, гняв, нарушения в паметта, безсъние, хронична умора и т.н.

Причините за възникването на стреса са многобройни и разнообразни. Най-често на стресови преживявания са подложени жителите на големите градове. Стресът може да се предизвика от всички сериозни събития в живота: учение, работа, проблеми с партньора, липсата на такъв или раздялата с него.

Жените по-често от мъжете се сравняват с другите жени и често се разстройват, смятайки се за недостатъчно привлекателни. Това също води до стрес – постоянен, хроничен.

Основната причина за стрес при мъжа пък е работата. Там най-голяма част от мъжкия пол търси своето поле за изява и самоутвърждаване.

Проблемите на жената в работата не са по-малко, тя също изпитва нужда да се доказва. Освен това, в повечето случаи на нея се пада голямата част от грижите за семейството, децата, съпруга и разбира се, за самата себе си.

Въпреки разнообразните причини за стреса, реакцията на организма е практически еднаква. Надбъбречните жлези започват активно да изработват адреналин и други хормони на стреса. Това води до засилено сърцебиене, повишаване на налягането, забързано дишане, промени във водно-солния баланс, повишаване на съдържанието на захар в кръвта и др.

Стресът като разстройство на храносмилателните органи се проявява и на кожата. В нея хормоните на стреса потискат растежа и деленето на фибробластите, което води до изтъняване на кожата, лесното й повреждане и трудното й заздравяване.

Появяват се чести или постоянни болки в главата, панически реакции, безплодие, нарушения в сексуалността, бързо стареене на кожата и влошаване на нейното състояние, болки с стомаха, натрупване на излишни килограми, целулит.

Често при стрес човек започва да яде много и това води до натрупване на мазнини, главно по бедрата и седалището. Продължителният стрес може да доведе дори до анорексия или булимия.

Какво да направим, за да се преборим със стреса

1. Отделяйте време за всевъзможни водни процедури: отпускащи вани с пяна и ароматни масла, басейн, контрастен душ, обтриване с мокра кърпа. Водата помага да се премахне стреса.

2. Старайте се да се наспивате добре. Това е много важно.

3. Отделяйте време за физически упражнения. Не е задължително да ходите в спортната зала - движете се в къщи.

4. Отпускащите масажи са особено полезни. Човек се успокоява дори само при прегръщане и галене. Докосването има голяма успокоителна сила. То създава усещане за надеждност и безопасност. Можете да посетите професионален масажист, а можете и да се оставите в ръцете на любимия човек. Важното е те да бъдат спокойни и уравновесени, когато ви галят или разтриват леко, тъй като те ще ви предадат чрез ръцете си своето състояние.

Ако прецените, че въпреки взетите мерки състоянието ви не се подобрява, потърсете помощ от специалист.

Източник/ци: zdrave.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!