Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Архивите на ДС са запазени в секретен фонд

Документите били ксерокопирани

Архивите на Държавна сигурност (ДС) не са унищожени, а са запазени в резервен фонд. Документите са били преструктурирани от хартиен носител на филмови ленти и се съхраняват в специално хранилище. Това каза пред Би Ти Ви бившият министър на вътрешните работи, бивш началник на Генщаба и бивш вицепрезидент генерал Атанас Семерджиев.

Голяма част от документите бяха ксерокопирани и съхранени, като целта беше да се създаде резервен фонд на архивите, който да гарантира възможност на специалните служби да функционират даже и при положение, че се осъществи несанкционирано нахлуване на граждани и заграбване на архива, каза ген. Семерджиев.

Бившият вицепрезидент каза, че резервният фонд се съхранява в хранилище у нас, подчинено на МВР, чието местонахождение е секретно. Ген. Семерджиев уточни, че всички вътрешни министри след него, както и сегашният министър Румен Петков знаят за хранилището и имат достъп до него. Още от 1992 година това хранилище е престанало да бъде тайно за Йордан Соколов, Николай Слатински, Жельо Желев и Филип Димитров, каза ген. Семерджиев.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров каза, че голяма част от архива се намира в района на академията на МВР.

През април 2002 г. ген. Семерджиев беше осъден от Върховния касационен съд на 4 години и 6 месеца затвор заради унищожаването на досиетата. Заедно с него беше осъдена и ексшефката на МВР-архива ген. Нанка Серкеджиева, която получи 2 години затвор. Двамата са признати за виновни за злоупотреба с власт и превишаване на служебните им правомощия, заради унищожаването на 144 235 досиета през 1990 година или близо 40 % от архива на МВР.

Делото за унищожаване на досиетата на ДС беше образувано през 1992 г. Ген. Атанас Семерджиев, който беше вътрешен министър в периода 27 декември 1989 - 2 август 1990 и ген. Серкеджиева бяха обвинени за унищожаване на ДС-архива. Според прокуратурата унищожаването станало по силата на докладна записка от зам.-вътрешния министър Стоян Савов, който се самоуби през 1992 г. Записката е утвърдена от Семерджиев, а Серкеджиева я била подготвила. Унищожението на досиетата било извършено от 25 януари до 7 февруари 1990 г. В докладната записка се уточняват редът и начинът за унищожаване и запазване на делата на оперативен отчет и от архива. Ход на делото срещу Семеджиев и Серкеджиева беше даден през декември 2001 г.

През август 2003 г. петчленен състав на Върховния касационен съд отмени осъдителните присъди и върна делото на прокуратурата за ново разследване заради груби процесуални нарушения. Ген. Семерджиев винаги е твърдял, че с действията си като вътрешен министър в началото на 1990-та година е предотвратил разграбването на архива на ДС.

Източник/ци: Всеки Ден

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!