Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КАНАДА: не би могло да се стигне далеч, като се търгува с човешки ценности

"Не мисля, че канадците биха искали да продадат такива важни канадски ценности, като вярата ни в демокрацията, свободата и човешките права. Те не искат това да се продава като разменна монета за всемогъщия долар.", каза канадският министър-председател Стивън Харпър във връзка със срещата му с китайския президент Ху Джинтао по време на срещата на високо равнище на страните-членки на APEC във Виетнам.

ХАНОЙ - Канадският министър-председател Стивън Харпър и китайският лидер Ху Джинтао успяха да разговарят преди галавечерята на APEC,прекратявайки полемиката дали ще се срещнат по време на Азиатско-тихоокеанската среща на високо равнище.

"Президентът Ху ме заговори на приема преди вечерята", каза Харпър, давайки оскъдни детайли за техния "много откровен" разговор.

По време на подготовката за срещата на APEC, канадската медия съобщи, че Ху е отклонил поканата за среща с Харпър, който е известен със своята политика на открита критика към Китай за тяхното нарушаване на човешките права. Тази политика се радва на подкрепата на консервативното правителство на Харпър, спечелило властта през януари т. г. .

Показателни в това отношение бяха проявените от новото правителство жив интерес и загриженост към случая Хюсеинкан Селил - канадски гражданин и активист по човешките права, напуснал Китай през 1990 г., който според Китай е китайски гражданин и затова бива държан в китайски затвор за предполагаеми терористични връзки.

Също така, миналият месец Отава отказа да обнови визата на китайския дипломат Уанг Пенгфей, тъй като официалното лице бе заловено да шпионира последователите на Фалун Гонг в Канада. Фалун Гонг е медитативна практика с над 100 милиона последователи в света, която от 1999 г. бива подложена на системно преследване от Китайската Комунистическа Партия (ККП), с цел унищожение.

Освен това, през септември Канада даде почетно гражданство на Далай Лама - духовен водач на Тибет и заклет враг на Пекин в своята опозиция към диктаторството на ККП в далечен Тибет.

На последното Китай отговори със заплахата, че това действие на канадското правителство ще накърни търговските отношения между двете страни.

По времето на предишния министър-председател на Канада, търговските отношения между Канада и Китай се разраснаха значително. Но за разлика от процъфтяващия в Китай семеен бизнес на бившия канадски министър-председател, Канада приключи 2005 г. с $19.3 милиарда търговски дефицит от Китай. Това накара канадските износители да проявят недоволство по повод критиката на Отава към нарушенията на човешките права на „процъфтяващата азиатска суперсила”.

Независимо от това, 47-годишният Харпър отказа да смекчи тона.

"Истината е, че пренебрегването на проблемите с човешките права също не помогна. Очевидно не може да се смята, че би могло да се стигне много далече, като се търгува с (човешки) ценности.", каза той.

Канадското правителство е първото в света, което говори открито с Китайската Комунистическа Партия за нейните проблеми с нарушаване на човешките права. Западните страни, преследващи потенциални икономически изгоди, обикновено разменят своето мълчание за щедрите финансови обещания на Китай.  

Но този път се оказа, че успешната досега тактика не проработи, и ККП не издържа на твърдостта на Харпър и неговото правителство, чиято безкомпромисна политика накара Китай да промени решението си и да се срещне с тях.

Това е първата крачка на Запада към откритост в отношенията си с Китай, и към тяхното поставяне на основните човешки ценности над икономическите интереси при сътрудничеството си с последната бастилия на комунизма.

On November 15, en route to Vietnam to attend the APEC summit, Prime Minister of Canada Stephen Harper told reporters about his informal meeting with Chinese president Hu Jintao: "I don't think Canadians want us to sell out important Canadian values–our belief in democracy, freedom, human rights. They don't want to sell that out to the almighty dollar." Harper's position to value human rights is widely supported and highly respected.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!