Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евростат: На опашката сме в Европа по възможности за потребление на стоки и услуги

.

През 2018 година българските домакинства са били отново с най-слаби възможности за потребление на стоки и услуги в рамките на целия ЕС, като т.нар. ”Действително индивидуално потребление” (AIC) в нашата страна е било едва 56% от средното за Съюза, докато в Люксембург е било със 134% от средноевропейското, показват окончателни данни на Евростат, оповестени в петък, предаде БНР.
Трябва да се има предвид, че индикаторът AIC е измерител на материалното благосъстояние на домакинствата, като данните на Евростат се основават на преразгледания паритет на покупателната способност (PPS), както и на последните данни за БВП за глава от населението на всяка страна - члена на ЕС.

През миналата година 10 страни-членки са имали равнище на "Действителното индивидуално потребление", което е било над средното за Съюза, а при останалите 18 то е било под средноевропейското ниво.

Най-високи равнища на AIC на глава от населението са регистрирани в Люксембург (с 34% над средното за ЕС, или 134%), следвана от Германия (с 20% над средното) и Австрия (със 17% над средно-европейското). Нива над средноевропейските са регистрирани и в Дания (114%), Белгия (113%), Холандия (113%), Великобритания (113%), Финландия (112%), Швеция (108%) и Франция (107%).

В останалите страни-членки действителното потребление на глава от населението е било по-ниско от среднооевропейското, като по този показател България продължава да заема последната позиция с възможности за потребление, които са били едва 56% от осредните за ЕС. Пред нашата държава са Унгария и Хърватия с индекси AIC съответно от 64%, следвани от Румъния (със 71%).

България заема незавидната последна позиция и в класацията на Евростат за БВП на глава от населението, измерен чрез стандарта на покупателната способност (PPS). Трябва да се има предвид, че индикаторът PPS е де факто изкуствена парична единица, която елиминира разликите в ценовите равнища между отделните държави. По този начин с една единица PPS се купува еднакво количество стоки и услуги във всички страни-членки.

Този показател нашата страна е едва 51% от средния за ЕС, като далеч пред нас са държави като Хърватия (63%), Румъния (65%), Латвия (69%) и Унгария (71%). И тук Люксембург оглавява класацията за 2018-а година с цели 261% над средното за ЕС ниво.

България заема през последните четири години стабилно последната позиция по отношение и на двата показателя. Показателят AIG за 2015-а и 2016-а беше на ниво 54% от средния на ЕС, преди слабо да се повиши до 54% през 2017-а и до 56% през миналата година, а показателят БВП на глава от населението беше 47% през 2015-а, 48% за 2016-а и 50% за 2017-а година, преди да достигне 51% през 2018-а година.

За разлика от България обаче, нашата съседка Румъния отбеляза през последните четири години най-значителен прогрес сред всички 28 членки на Европейския съюз и по двата показателя (според AIC - от 58% през 2015-а до 71% през 2018-а година, а според БВП на човек - от 56% до 65% през миналата година).

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!