Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев ужаси политиците: Българите ще са добре, когато политиците им заживеят само от заплата (Ами то това живот ли е?!)

.

Румен Радев

Българите ще живеят достойно, когато принудят своите политици да живеят само от заплата. Има начини - гражданите да изискват институциите да действат в тяхна полза. Трябва да има свобода на медиите, на разсредващите журналисти и силни и независими съд и КПКОНПИ. За това са важни тези промени. Това заяви президентът Радев.

Президентът започна с отвор на въпроса за конституционната реформа: Начинът на реализация на идеите не се припокрива с демократичност на законодателния процес. Къде е обсъждането, управляващите на се непогрешими! Въпросът за главния прокурор се поставя от 10 години. В залеза на своето управление Борисов дава предложение за 20 мин, но аз не искам да коментирам това предложение, каза той пред bTV.

Аз давам мнение за гласувания закон. С интерес ще следя дебатите в НС и ми е интересно какво е общото мнение за този законопроект. Ние с един закон вменяваме независимост на този прокурор. Конституцията има върховенство, вменява се нова мощна фигура, а я няма регламентирана в конституцията. Ако новият прокурор наруши закона, кой ще го разследва, може би главният?,  смята президентът.

Не случайно венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени и нови правила, еволюция на политическата култура. Очаквам с интерес дебата, каза още Радев.

Защо да правя аз партия. Може би г-н Борисов не е стигнал до чл. 154, където пише, че президентът има право да прави предложения само по един закон - Конституцията. И аз ще се възползвам от това, посочи Радев.

В държавата трябва да се въведе ред - да има стабилност, да има свобода за бизнеса. Бизнесът се оплаква, че се сменят законите, кодекса на труда, бизнес класацията, че се сриваме два пъти в последните 5 години. Затова и много българи изнасят своя капитал, каза той, но постави под условие класацията, тъй като не било много добре да се осланяме на външни класации. Когато премиерът чете тези листчета с рейтингите на "Стандард енд пуърс", смятам, че на сайтовете на тези агенции може да се види историята за много години назад. Ние сме понижавали известно време кредитния си рейтинг и сега възстановяваме 3B от 2013 г. Искам да видите в тази група, в B отбора кои държави са - Португалия, Италия, Тринидат и Тобаго, Андола, а в А отбора са Аруба, Панама, Филипините...Този рейтинг не мери силата и посоката на една страна. Виждате, че сме в една група с държави като Италия, например, посочи той.

Това е реализъм, не злоба. Неведнъж съм говорил, това може би е наследство от предишната ми професия. Слизаш от полета, ако има нещо добро, се дава половин минута да се отбележи, а в следващите два часа се коментират грешките. Ние снижаваме брутния държавен дълг, има резултат, да. През 2016 г. той нараства и сега плавно намалява. Т.е. днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов. Да, правителството полага усилия да се подобрят условията за инвеститорите, но трябва да се подобри средата и най-важният рейтинг за правителството това е благосъстоянието на гражданите, коментира още Радев.

Президентът коментира и газовата политика на правителството: Не трябва да се мотивираме от заплахите на Путин, а да се ръководим от нашия интерес. Това забавяне си има и цена. Ние, българите, с нашите пари, плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. И тук трябва да има много откровена оценка на цените. Трябва да видим какъв е планът за връщането на тези пари, в какъв времеви период. Не виждам анализ на оценката на риска. Ние ще можем ли да си върнем парите и кога това ще стане? 15 години са дълъг период, ще се построят много терминали за втечнен газ, надявам се да се построи интерконекторът България-Гърция.

Президентът-пилот Радев отговори и на въпрос за покупката на изтребител за българските ВВС: Ако кабинетът беше решил да купи Грипени по начина, по който купи Ф-16, аз щях да съм по същия начин против. Няма значение Грипен, Еврофайтър, Ф--16, а става дума за прозрачна процедура, която да се избере качество-цена, заяви Радев на въпрос щяха ли да имат проблем помежду си с Борисов, ако имаха единодушие по тази тема. Българското правителство погази правилата за честен конкурс и това тепърва ще носи последствия, категоричен е Радев.

Казах пред всички лидери на НАТО, там всеки има право да говори 3 минути, защо в момента ние се разделяме по тази граница в НАТО и казах, че тази линия не се дискутира, която ни разделя. Това е делението на производители-купувачи, посочи той по повод искането за по-голяма спрпаведливост в НАТО. Когато малки държави се мводернизират 100% от тези разходи отиват при някой от вас, това е минус за нас, защото ние не можем да си развием други системи. И отправих ясно предложение - когато ние купуваме, да имаме програми за разсрочено плащане, в което българското правителство се провали, да има програми за технологии. За мен ние нямаме такива постижения в договора, трябваше да направим много повече. Аз предложих на Тръмп - направете така, че когато купуваме от вас, да има много стабилна подкрепа от американското правителство за трансфер на технологии и за подкрепа. Тази инициатива се прие с огромен интерес. Тръмп каза, че това може да бъде добра сделка и получих от почти всички лидери поздравления. И в момента алиансът се е задвижил в тази посока. Ето как една малка държава като нас може да е генератор на идеи, разкри президентът.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!