Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Децата от Lebensborn търсят истината за себе си

Нацисткият експеримент по създаване на чиста раса даде тежък живот на над 20 000 деца

Децата от нацистката програма за създаване на висша раса, които  цял живот са страдали от срам и отчужденост, обединяват усилията си, за да разберат кои са всъщност.

Групата, която представлява интересите на хиляди хора, родени по програмата  Lebensborn, ръководена от главата на СС Хенрих Химлер, последният уикенд проведе среща във Вернигерод - там, където е била родилната клиника Lebensborn. Цел на срещата бе обмяна на опит и оказване на помощ при установяването на истинските родители - много от които са били високопоставени нацисти.

Женени есесовци и неомъжени руси жени са били събирани по програмата
Клиника на Lebensborn в Швеция - кръвта на викингите също се е ценяла
Русите полячета нерядко са попадали в програмата, за да се превърнат в нацисти

Питър Нойман, председател на създадената миналата година група за взаимопомощ, каза: " Много от нас едва неотдавна започнаха да научават истината за своя произход. Когато се пенсионираш, отново започваш да оглеждаш живота си."

Повечето документи на Lebensborn са били изгорени в края на Втората световна война и десетки семейства, където са възпитавани децата, са мълчали. Неотдавна на покрива на дървено-тухлената клиника Вернигерод, която до 1999 година е била гинекологична болница, са били открити много документи.

Мълчанието на собствените майки, срам заради незаконното раждане и неговата връзка с нацистката програма за заставили много от децата на  Lebensborn десетилетия наред да крият своето минало. Но с времето чувството за срам отслабва и на неговото място идва любопитството.

Програмата е била свързана с СС и трябвало да поощрява жените с "чиста кръв" да раждат светлокоси и синеоки деца. Програмата Lebensborn, чието начало е през 1935 година, била призвана да намали количеството аборти, извършвани от неомъжени жени. В Германия тяхното число се е увеличило, защото след Първата световна война мъжете - потенциални кандидати за женитба, е намаляло. Програмата е позволявала на жените, забременели извънбрачно, да родят далече от дома. Освен това тя създала детски домове и оказвала помощ при осиновяване, ако майката не пожелае да изостави детето.

Бащите в редица случаи са били женени есесовци, които откликнали на призива на Химлер да разпространяват арийското семе. Изискванията към постъпващите в клиниката жени са били толкова строги, както и при постъпването в СС. Жените трябвало да доказват, че и те, и бащите на децата им са арийци трето поколение.

Децата били кръщавани по есесовски обряд: над тях вдигали кинжала на СС, а майката се заклевала във вярност на нацистката идея.

Хитлер е считал, че " арийската раса" е призвана да управлява света. Но много от децата, родени по програмата  Lebensborn, за цял живот са получили тежки душевни травми, нищо не са постигнали и са страдали заради липса на семейна топлина и от отчуждеността си в отношенията с приемните родители или майките, които често отказвали да разказват за програмата. Понякога те криели това от срам, друг път - заради дадената на СС клетва. Най-зле са се чувствали норвежките деца, някои от които цял живот не са успели да се отърват от клеймото, получено заради бащите си германци. Някои от тях са се оказали в психиатрии.

63 год. Гунтрам Вебер, преподавател по литература от Берлин, едва неотдавна е научил, че кръстник му е бил Хенрих Химлер, а истинският му баща е бил генерал-майор от СС. "Подозирах, че майка ми ме лъжеше десетки години- казва Вебер - Тя разказваше, че баща ми е бил шофьор на камион в Луфтвафе и е загинал в Хърватска. Но нямаше нито негови документи, нито снимки."

Подтикнат от пастрока си, Вебер започнал собствено разследване, когато бил на 58 години и открил, че принадлежи към децата на Lebensborn.

"Внезапно разбрах, че баща ми е бил военнопрестъпник- разказва той.- Вече е бил женен и е имал две деца, когато майка ми е забременяла. Изглежда званието му е впечатлило майка ми. Той е избягал в Аржентина и е умрял там през 1970 година."

" Заради това изпитвах чувство за непълноценност, самота и неувереност. Но после срещнах други деца, които бяха преживели същото и това ми донесе голямо облекчение. Макар и до сега не мога да се отърва от чувството за непълноценност."

Гизела Хайденрайх, висока синеока и светлокоса жена, през 1950 година научила, че баща и е бил женен офицер от СС, а майка и - секретарка в Lebensborn. Тя започнала да разследва своето минало, когато прочела в списание статия за "жребците" от Lebensborn и "есесовските курви".

"Моят свят рухна. Моята майка не е била безобидна и тиха секретарка, тя е била курва, която ме е родила по заповед", - разказва фрау Хайденрайх, която в момента пише книга за своите търсения.

"Чувството за вина, срам, страх се оказват свързани с режима. Те са създали стени от лъжи, а после идва някой, който заплашва да я унищожи. За тях това е смъртно опасно. Затова и те мълчат."

"Много жени са давали есесовската клетва "Моята чест- това е верността", която, по всичко личи, до ден днешен е важна за тях. Те по-скоро ще умрат, отколкото да кажат истината."

Нацистката евгеника

В рамките на програмата в Германия били родени 8 000 деца, още 12 000 - в окупирана Норвегия, където се е поощрявало раждането на деца от жени, в чиито вени тече кръвта на "викингите".

Децата с вродени пороци често били изпращани в клиника по "евтаназия", където ги убивали.

В Германия и Австрия е имало 14 клиники Lebensborn, в Норвегия – 9 клиники. Клиники е имало също така във Франция, Белгия, Холандия, Полша и Люксембург.

Около 60% от майките, участвали в програмата Lebensborn, били неомъжени. Жените на нацистките дейци също са се ползвали от нейните учреждения.

Източногерманското разузнаване Щази е изпращало шпиони на Запад с фалшиви документи от Lebensborn с легенда, че са отдавна изгубени "синове", които отиват на среща с майките си, дали ги за осиновяване.

Понякога в детските домове Lebensborn оставяли деца от "арийската раса", похитени от немски войници на окупирани територии.

Източник/ци: bgfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!