Нечувано: Радев се изрепчи на Тръмп на срещата на НАТО, заради самолетите ни от САЩ

6c6e166a5242945c183bead01ed4fbfe

Президентът Румен Радев е посочил пред лидерите на страните от НАТО, че не виждал бъдещето на Алианса като съюз между производители и клиенти, а като партньори, които заедно развиват своята сигурност, високи технологии, и заедно произвеждат военно оборудване. Изказването му идва само няколко дни след срещата на премиера Бойко Борисов и щатския президент Доналд Тръмп, след която американският държавен глава похвали щедро България за решението й да се въоръжи с изтребителите Ф-16 за над 1 милиард евро, ише Лупа БГ.

Според Радев обаче не това трябвало да е ключовото сътрудничество между страните-членки на НАТО, а партньорството. Известно е, че българският президент открито лобираше за купуването на ескадрила бойни самолети от шведския гигант Сааб, а не за американските машини.

„Предизвиках дебат за една друга разделителна линия, която изобщо не се обсъжда – че страните се делят на производители и на клиенти, купувачи“, каза държавният глава на заключителния си брифинг след срещата на върха на Алианса в Лондон.

„Тук вече позициите са съвсем различни. Ако си силна, високотехнологична икономика, която произвежда военно оборудване за своите собствени нужди и за експорт, когато инвестираш в модернизации, всичките пари отиват в твоята икономика, в твоите хора, и не подлагат на натиск социалната система. Но когато си страна с по-слаба икономика и не произвеждаш тези оръжия, 100 процента от разходите, които даваш за модернизации отиват в богатите страни. За нас това вече наистина е товар, защото натоварва социалните ни системи“, коментира президентът Радев, който е споделил откровено, че това задълбочава технологичната и икономическата пропаст между страните членки в някои отношения.

Отново в контекста на българо-американската сделка за ВВС, които той ръководеше преди встъпването си на „Дондуков“ 2, Радев е предложил на генералния секретар Йенс Столтенберг да се мисли за форми, така че да има много по-силно индустриално сътрудничество и трансфер на технологии към тези държави, които купуват – като България.

„Това беше и предложението ми към президента Тръмп“, посочи Румен Радев, който говори пред медиите след участието си в работен обяд, на който американският президент покани държавите с разходи за отбрана, надвишаващи 2 процента от техните БВП. Предложението ми беше много конкретно и ясно – САЩ да използват стимули и да се ангажират с много по-голяма подкрепа на страните, които изразходват повече от 2 процента за отбрана – за индустриално сътрудничество и трансфер на технологии, посочи българският държавен глава.

Президентът коментира, че се поставя разделителна линия между държавите, които са с под 2 процента от БВП за отбрана, и тези, които надвишават този процент. Той е изтъкнал на форума направеното от България – за тази година разходите ни за отбрана са над 2 процента, и то чувствително – 3,25 процента от БВП. Ние сме втората страна в НАТО след САЩ с такъв висок разход за отбрана, като над 60 процента от тези средства отиват за модернизация – за купуването на изтребителите Ф-16, с пълно авансово плащане, напомни президентът.

Лупа БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...