”Репортери без граници” след среща с Борисов: В България има медийна гражданска война

.
Полин Адес-Мевел и Кристоф Делоар

Ситуацията в България може да се сравни с ”медийна гражданска война”. Много фактори трябва да се подобрят, за да не е България на последно място в ЕС и Балканите по отношение на медийната свобода.
Това казаха пред журналисти представителите на „Репортери без граници“, които днес имаха среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. 

Кристоф Делоар - генерален секретар на организацията и  ръководителят на отдел  Полин Адес-Мевел изразиха за пореден път тревогата си от кризата в БНР и от факта, че проправителствените медии са подкрепяни от властта. 

Припомняме, че организацията всяка година съставя индекс на свободата на медиите и нивата на корупция в 180 държави, а в него България на 111-то. “Репортери без граници“ алармираха многократно през последните месеци, че в продължение на три години не получават отговор на поканата си за среща с министър председателят Борисов. "Един от въпросите, които повдигнахме, е за редакционната независимост на обществените медии в България. Тя трябва да се подобри", посочи Делоар. Той добави, че организацията не е съгласна с мнението на министър-председателя, че обществените медии в България работят свободно. 

Адес-Мевел акцентира върху правния и административен натиск, оказван над медии у нас. Тя посочи сред ключовите проблеми и липсата на прозрачност за медийната собственост, конфликтите на интереси и др.  

Премиерът обеща да проучи препоръките ни, но отрече над медиите да се оказва правен натиск, допълниха от организацията. 

Бойко Борисов е запознал Кристоф Делоар с наскоро приетата от правителството мярка чрез държавното дружество „Български пощи” ЕАД да се извършва разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната и с работата на европейския комисар от България Мария Габриел. Министър-председателят е поканил представителите на „Репортери без граници“ да участват с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост, а на обществото правото на вярна и точна информираност, съобщават от пресслужата на МС.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...