Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гюнтер Ферхойген: Бюрократите в ЕК имат твърде много власт. „Между комисарите и висшите бюрократи има непрекъсната борба за власт

КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО днес КЪМ ПО-ДОБРО?

Заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген разкритикува правомощията на висшите служители от администрацията на Европейската комисия. Според него те могат да влияят на процеса на вземане на решения както пожелаят.

В интервю с германския вестник „Зюддойче Цайтунг“ европейският комисар за индустрията заяви, че развитието на Европейската комисия в последните десет години е дало на администрацията толкова власт, че „основната политическа задача на 25-те комисари е контролирането й“.

„Между комисарите и висшите бюрократи има непрекъсната борба за власт. Някои от последните си мислят по този начин: комисарят ще заема поста си само пет години, а аз ще се задържа тук доста по-дълго“, коментира Гюнтер Ферхойген.

Той допълни, че собственият му проект за опростяване на 54 закона на Европейския съюз е бил провален заради упорството на бюрократите в ЕК. Ферхойген остро критикува някои от комисариатите, които „очевидно не желаят да поемат препоръчания от комисията курс за намаляване на бюрокрацията, просто защото това противоречи на собствените им интереси“. Според него борбата за власт между комисариатите е „под повърхността“.

Гюнтер Ферхойген е бивш европейски комисар по разширяването. Той коментира, че с приемането на България и Румъния в ЕС проблемът ще стане още по-остър, защото ще трябва да бъдат създадени още два комисариата.

Според комисаря „за жалост понякога се случва при комуникацията междудържавите-членове или с парламентите държавните чиновници да поставят на първо място своите интереси като гледна точка на ЕК“. Ферхойген цитира случай с 62-годишен служител в комисариат, който твърдял, че комисарите се занимавали с даден проблем, само след като чиновниците са се произнесли по него.

Заместник-председателят на ЕК твърди, че е необходима „промяна в политическата култура“, защото някои нейни официални представители комуникират с обществото „арогантно и технически“. Той предлага комисарите да имат властта да сменят генералните директори на дирекциите на ЕК, но уточнява, че това е невъзможно в момента. Той уточнява, че ако нещо се обърка вината винаги се поема от комисарите.

Повече по темата:

Официален сайт на Европейската комисия

Източник/ци: Bulgarian Post

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!