Гюнтер Ферхойген: Бюрократите в ЕК имат твърде много власт. „Между комисарите и висшите бюрократи има непрекъсната борба за власт

КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО днес КЪМ ПО-ДОБРО?

Заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген разкритикува правомощията на висшите служители от администрацията на Европейската комисия. Според него те могат да влияят на процеса на вземане на решения както пожелаят.

В интервю с германския вестник „Зюддойче Цайтунг“ европейският комисар за индустрията заяви, че развитието на Европейската комисия в последните десет години е дало на администрацията толкова власт, че „основната политическа задача на 25-те комисари е контролирането й“.

„Между комисарите и висшите бюрократи има непрекъсната борба за власт. Някои от последните си мислят по този начин: комисарят ще заема поста си само пет години, а аз ще се задържа тук доста по-дълго“, коментира Гюнтер Ферхойген.

Той допълни, че собственият му проект за опростяване на 54 закона на Европейския съюз е бил провален заради упорството на бюрократите в ЕК. Ферхойген остро критикува някои от комисариатите, които „очевидно не желаят да поемат препоръчания от комисията курс за намаляване на бюрокрацията, просто защото това противоречи на собствените им интереси“. Според него борбата за власт между комисариатите е „под повърхността“.

Гюнтер Ферхойген е бивш европейски комисар по разширяването. Той коментира, че с приемането на България и Румъния в ЕС проблемът ще стане още по-остър, защото ще трябва да бъдат създадени още два комисариата.

Според комисаря „за жалост понякога се случва при комуникацията междудържавите-членове или с парламентите държавните чиновници да поставят на първо място своите интереси като гледна точка на ЕК“. Ферхойген цитира случай с 62-годишен служител в комисариат, който твърдял, че комисарите се занимавали с даден проблем, само след като чиновниците са се произнесли по него.

Заместник-председателят на ЕК твърди, че е необходима „промяна в политическата култура“, защото някои нейни официални представители комуникират с обществото „арогантно и технически“. Той предлага комисарите да имат властта да сменят генералните директори на дирекциите на ЕК, но уточнява, че това е невъзможно в момента. Той уточнява, че ако нещо се обърка вината винаги се поема от комисарите.

Повече по темата:

Официален сайт на Европейската комисия

Източник/ци: Bulgarian Post

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...