Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунистическият парламент подкрепи комунизма – остави медалите на агентите

Народното събрание отхвърли предложените от Демократи за силна България (ДСБ) промени в Закона за ордените и медалите. Те предвиждаха да не бъдат отличавани лица, които са сътрудничели на бившата Държавна сигурност. Само 39 депутати от опозицията гласуваха за промените, 25 бяха против, а 82 се въздържаха.

В мотивите на ДСБ се посочва, че сътрудниците на службите на бившия комунистически режим са действали срещу основните права и свободи на българските граждани и суверенитета на България, и затова отличаването им с ордени и медали е неморално и не съответства с духа на закона за ордените и медалите.

Заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев призова депутатите да не позволяват "президентът на страната да може да награждава кръг хора, с които е свързан "професионално" с тайните служби, защото това е нелепо". Той припомни препоръката на Европейската комисия към българските политици за промяна на политическия манталитет.

Екатерина Михайлова изреди някои от спорните отличия, връчени от президента Първанов, като на стария номенклатурен кадър Белчо Белчев (министър на финансите от времето на Тодор Живков), оръжейния търговец и издател на в. “Дума” Петър Манджуков, който е и спонсор на Първанов, на бившия шеф на БОК Иван Славков, за когото отвън трябваше да ни покажат, че е забъркан в корупционни скандали.

Ние даваме медали на хора като Иван Славков, който беше замесен в голям корупционен скандал, а е важно на прага на членството ни в Европейския съюз да покажем, че споделяме европейските ценности и морал, подчерта Екатерина Михайлова.

Руденко Йорданов от Коалиция за България контрира, че промените не са гледани в комисията по култура и изрази мнение, че законопроектът превръща президента в своеобразен изпълнител на чужда воля и му отнема правото да решава кой българин има правото да получи награда. Според него вносителите вече предопределят, че Георги Първанов ще спечели втори мандат.

Изказването на Руденко Йорданов показва колко нереформирана е БСП, заяви Анастасия Мозер от БНС. Според нея Георги Първанов ще получи подкрепата на всички тези доносници, които са усложнявали и огорчавали живота на много хора.

Има достатъчно доказателства, че сегашният президент се оказва нравствено некомпетентен да направи преценка за награждаването с ордени и медали, защото върху него също тежат петна, заяви депутатът от ОДС Филип Димитров. Според него е нагло да се смята, че принадлежността към бившата Държавна сигурност няма значение.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!