Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бившият директор на ЦРУ е предупредил Кондолиза Райс за атентатите на 11 септември

Шон Макормак, говорител на Държавния департамент, съобщи, че проучване на архива на Белия дом показва, че на 10 юли 2001 г. бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет е информирал Кондолиза Райс за заплахата от атентатите на територията на САЩ. Изявлението на Макормак беше направено няколко часа, след като държавният секретар на САЩ заяви, че не си спомня конкретната среща.

Кондолиза Райс, която през 2001 г. беше национален съветник по сигурността, подчерта, че през лятото на 2001 г. е имала многократни срещи с Тенет. Тя беше категорична, че предположенията, че е пренебрегнала заплахата от терористични атаки, са „непонятни“.

Шон Макормак обаче посочи, че според архивите комисията, разследваща атентатите на 11 септември, е била информирана за срещата на Тенет, Райс и други висши американски политици. Тенет специфично е посочил терористичната организация „Ал-Кайда“ като източник на заплахата, а срещата не е била рутинна, а свикана извънредно.

Някои членове на комисията „11 септември“ обаче също заявиха, че не могат да си спомнят за подобна среща. Според други обаче предупрежденията на Тенет не са били пренебрегнати. Това беше заявено и от Шон Макормак, който посочи, че Кондолиза Райс е поискала директорът на ЦРУ да представи опасенията си и пред министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд и тогавашния главен прокурор Джон Ашкрофт.

От своя страна Ашкрофт подчерта пред "Ню Йорк Таймс", че не е получавал информация от Тенет за подготвяните атентати. „Разочарован съм, че не се срещнах с него. Изненадан бях, че той не е счел за нужно да ме информира лично по въпроса“, коментира Джон Ашкрофт. Според разследването на Белия дом възможността за атентати е била обсъдена от Ашкрофт с други висши ръководители на ЦРУ няколко седмици преди ударите.

Внезапно възникналите спорове подхранват конфликта между Белия дом и Джордж Тенет за това чия точно е вината за неспособността да бъдат предотвратени атентатите, както и информациите за връзки на режима на Саддам Хюсеин с „Ал-Кайда“ и оръжията за масово унищожение на Ирак.

Тенет подаде оставка от поста си през лятото на 2004 г. Той се оттегли от публичния живот и отказа да коментира твърденията за грешки на американското разузнаване, които доведоха до войната в Ирак. Понастоящем той пише мемоарите си и се очаква те да бъдат публикувани в началото на 2007 г. Според много анализатори обаче Тенет е силно огорчен от това, че цялата вина за 11 септември и войната в Ирак е хвърлена на ЦРУ.

Противоречията между Райс и Тенет са общоизвестни. През 2003 г. държавният секретар на САЩ публично обвини директора на ЦРУ за погрешната информация, че Саддам Хюсеин се опитва да се сдобие с ядрена технология от Нигер. Твърдението беше включено в годишната реч „За състоянието на съюза“ на президента Джордж Буш. Няколко месеца след това Кондолиза Райс заяви: „Ако директорът на ЦРУ беше казал това обвинение да отпадне от речта, това веднага щеше да се случи“.

В действителност ЦРУ е предупредило още през 2002 г. Белия дом за съмнителния характер на данните за връзки между Ирак и Нигер, поради което те бяха извадени от реч на Джордж Буш в Синсинати, твърди "Ню Йорк таймс".

Повече информация:

Официален сайт на Държавния департамент на САЩ

Официален сайт на ЦРУ

Официален сайт на Белия дом

Източник/ци: Bulgarian Post

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!