Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупцията е брюкселска ендемия

КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО днес КЪМ ПО-ДОБРО?

Клептокрацията в ЕС продължава да се вихри въпреки заклинанията за борба с нея
Магдалена Ташева

Председателят на ЕК от 1995 до 1999 г. Жак Сантер, комисарката Едит Кресон и техните колеги от ЕК източиха стотици милиони от парите на европейските данъкоплатци, преди рицарят на Орандж и Насау, Пол ван Буитенен (долу) да "посече" политическата им кариера с разкритията си.

И тъй, Европейската комисия (ЕК) отпусна на България три месеца, за да разреши проблемите с "корупцията и организираната престъпност", по думите на Оли Рен.

Но какво разбират в Брюксел под корупция и организирана престъпност, все още не е съвсем ясно - не за друго, а защото през последното десетилетие високата корупция, тази, която наричат клептокрация (от гръцкото "управление на крадци"), си спечели синонима "Брюкселска ендемия".

Всъщност първият признак за злоупотреба на комисарите и техните кабинети с финансови средства е регистриран през далечната 1979 г. в доклад на Съда на одиторите на ЕС. Той обвинява комисарите в безстопанственост, безотговорност в разходването на средства и "злоупотреба с фондовете на Европейската общност за лични цели".


През 1998 г. един от одиторите на ЕС, холандецът Пол ван Буитенен, изобличи най-тежкият корупционен скандал в историята на Европейската общност. Той показа ендемичните мащаби на финансовите злоупотреби на самия връх на ЕК, най-вече чрез употреба на фиктивни договори с външни консултанти.

Едно от протежетата на комисарите, облагодетелствани от тези измами, бе Рене Бартоле, тогава на 71 години, който се оказа личен зъболекар на френската комисарка Едит Кресон (тогава 65 годишна). Заради разкритията си Ван Буитенен бе отстранен от работа и оставен на половин заплата от председателя на ЕК Жак Сантер, докато нито един от комисарите, които бяха обвинени в сериозни престъпления, не прекара нито един ден в затвора. Те получиха възможност да си подадат оставката при пълна заплата, която днес възлиза на 203 000 евро годишно и -забележете! - е освободена от данъци! Нещо повече, благодарение на тази заплата пенсията, която ще получават до живот, достига средно 70 000 евро и е също освободена от данъци.

След доклада на Буитенен ЕП назначи специална разследваща комисия да провери констатациите му. Тя не само ги потвърди, но според доклада й "в дейността на комисарите на Сантер не може да се открият даже следи от някакво чувство за отговорност".

В крайна сметка между ЕП и ЕК бе достигнат компромис, по силата на който комисията на Сантер трябваше да подаде колективна оставка, а пред обществото бяха изнесени една малка част от кражбите и "нередностите", сред които облагодетелстване на роднини (непотизъм) и приятели (кронизъм) .

Следващата комисия, възглавявана от Романо Проди, се зарече да ликвидира корупцията "от корена до върха". Нейният вицепрезидент Нийл Кинок създаде ОЛАФ - службата за финансови разследвания на ЕС и обеща, че тя ще бди над всеки цент от годишния бюджета на ЕК, възлизащ впрочем на 100 милиарда евро.

Да, но през май 2002 г. лично г-н Кинок уволни главната счетоводителка на ЕК, испанката Марта Андреасен, която разкри, че гигантските злоупотреби в ЕК продължават, че те са заложени в самата счетоводна система на ЕК и че възлизат на около 5% от бюджета й. Тоест всяка година еврокомисарите крадат общо към 5 милиарда евро. "Счетоводната система на Брюксел е съвсем отворена за финансови измами и нито една трансакция не може да бъде проследена", каза "будителката", както я нарекоха медиите, пред британския в. "Телеграф" от 22 август 2002 г.

Г-ца Андеасен бе първият професионален счетоводител на ЕК. Тя бе уволнена, след като отказа да одобри финансовия отчет на ЕК за 2001 г.
Според процедурите на ЕС, при тази ситуация ЕП трябваше да гласува замразяване на заплатите на еврокомисарите за 2003 г.

"Заплатите им ще бъдат изплатени, само след като депутатите на ЕП заявят, че са удовлетворени от обясненията на ЕК за огромните счетоводни нарушения, разкрити от г-ца Андреасен и получат доказателства, че ЕК е започнала работа по тяхното ограничаване. Евродепутатите са решени да предприемат конфронтацията с ЕК след информациите за изчезнали милиарди лири стерлинги на европейските данъкоплатци", каза тогава консерваторът Хийтън-Харис, шеф на бюджетната комисия на ЕП.

"Разговаряхме с г-ца Андреасен за няколко от случаите. Убедени сме, че тя постъпи правилно, когато излезе и оповести своите оценки, а г-н Кинок постъпи крайно неправилно, когато я уволни. Нещата набират скорост точно както през 1999 г.", предупреди датският евродепутат Моргенс Камре. На следващата година ПрайсуотърхаусКупърс връчи на дисциплинарно уволнената "поради нелоялност" г-жа Андреасен наградата за личност на 2003-та година.
Изобщо за ЕК 2002 година се оказа по-лоша и от 1999-та. През май с.г. Националната сметна палата на Великобритания оповести, че според разследване, проведено от страните-членки на ЕС, "грешките и умишлените измами възлизат на 700 милиона лири стерлинги (около 1 милиард евро - б.м.) от бюджета на ЕС. Според Палатата "това не означава, че финансовите измами са се увеличили. Резултатът може да се дължи на по-строга отчетност в страните-членки или на по-енергични и строги мерки при проверките и ревизиите в самия ЕС".
Само Британия съобщи за 968 случая на измама и нарушения с 237.2 милиона лири стерлинги - най-високата злоупотребена сума, съобщавана досега от страна-членка.

През 2003 г. Ван Буитенен изпрати на Кинок едно досие от 235 страници, подкрепено с 5 000 страници документни доказателства, с което доказа, че старите случаи на корупция са просто заметени под килима. Досието излагаше нови случаи на финансови измами. Върху някои от тях ЕС възложи на ОЛАФ да започне следствия. Но според Буитенен, ОЛАФ е закрила по-голяма част от разследването, за да защити "лоното на властта в Брюксел".
Случаите на големи финансови злоупотреби в ЕК се четат като криминален роман. И най-важното - нямат край. Ето един съвсем неизчерпателен списък на други случаи на клептокрация, които периодично разтърсваха Съюза през последните години.

На 15 ноември 2000 г. лъсна истината, че чиновници от ЕС задигнали 2.7 млн. евро, предназначени за помощи за жертвите от гражданската война в бивша Югославия от 1993-1994 г. Аферата бе разкрита от журналистическо проучване на Първи канал на датската телевизия. Документалният филм показа как ЕК прави всичко възможно, за да потули скандала и да предпази своите служители. Според филма, озаглавен "Чакалите на спешната помощ", около 671 хиляди евро от откраднатите пари са отишли в джобовете на служители на еврокомисията в Брюксел. Още 279 хиляди евро били преведени по сметката на съпругата на шефа на агенцията за хуманитарна помощ на Европейския съюз Сантяго Гомес-Рейно. Само един служител на комисията е бил уволнен след случая, а останалите виновници са останали на работа, като някои от тях дори са получили повишение, установили датските журналисти.

Бившият еврокомисар от Дания Анита Градин признава пред телевизията, че е знаела за скандала и че е била принудена да остави без наказание шефа на хуманитарната агенция Сантяго Гомес-Рейно. "Така функционира системата на ЕС - трябва да се подчиняваш на решенията, взети в общността", посочва г-жа Градин. Бившият ръководител на нейната канцелария Кристер Асп пък отбеляза: "Толкова много неща бяха скрити под килима, че в края на краищата върху него не можеше да се ходи". По този повод Европейската сметна палата обвини страните- членки, че мамят при изразходването на еврофондове на своя територия. Измамите за предишната година възлизали на близо 1.2 милиарда марки, а действителната сума вероятно била дори по-висока. От тях 85% били "угробени" от чиновници на страните-членки.

На 22 декември 2000 г. Би Би Си съобщи, че заместничката на Романо Проди, Лойола де Пласио, е разследвана от съдебните власти в Мадрид във връзка с кражбите на субсидиите, отпускани от ЕС на испанските фермери, позовавайки се на магистрати от специализираното бюро за борба с корупцията в испанската столица. Де Паласио бе земеделски министър в правителството на Аснар през периода 1996-1999 г. Точно по това време са регистрирани и най-големите злоупотреби със средства, изпратени от Брюксел за испанските фермери. Над 45 млн. лири стерлинги годишно е струвала на европейските данъкоплатци програмата за помощи на испанските фермери, преди тя да бъде замразена.

На 5 септември 2001 г. стана известно, че френски съд е анулирал призовката срещу президента Жак Ширак, с коятотой трябваше да даде показания при разследването на схема за нелегално партийно финансиране, докато е бил кмет на Париж в периода 1977-1995 г. Съдът анулира и всички документи, свързващи президента със следствието по случая и постанови, че разследването е невалидно, тъй като част от сведенията по него били получени по незаконен път. Бе отстранен съдията Ерик Алфен, който призова Ширак да свидетелства по делото за предполагаеми подкупи при сключването на договори за обществено строителство в началото на 90-те години в Париж, благодарение на което 83 млн. долара са преминали нелегално в касите на няколко политически партии, главно на Сбор за републиката. Ширак отказа да даде показания, позовавайки се на своя президентски имунитет.

През 2003 г. гръмнаха разкритията за злоупотребите в Евростат - статистическата служба на ЕС. Бяха разкрити тайните банкови сметки на трима от директорите й, сред които и генералния директор Ив Франше, в които те прибирали пари, получени чрез съмнителни договори с външни доставчици на услуги. Разобличените твърдяха, че са използвали тези пари да компенсират "поне малко от недостигащите бюджетни средства и да заобикалят тромави бюрократични процедури". Едва след като аферата бе разкрита, ОЛАФ написа доклад за нея. В него бе посочено, че по три от договорите с външните доставчици се губят поне 5 милиона евро и изгледите по-голяма част от тях да бъдат възстановени, са нищожни.

Депутатът от ЕП Джефри Титфорд (от британската Партия на независимостта) описа пред в. "Скотсмън" от 3 октомври 2003 г. как депутатите от ЕП са били запознати с цялото съдържание на доклада на ОЛАФ за Евростат. "Всеки депутат е бил задължен да подпише писмена декларация, че няма да разкрива съдържанието му. Бюджетната комисия на ЕП била поканена в една стая, но било забранено да носят със себе си телефон, писалка, бележник или фотоапарат. Дали им да прочетат доклада в присъствието на няколко охранители" Вестникът заключава " ЕС е корумпирана, опозорена организация"

А само преди няколко месеца, на 26 април т.г., рицарят на честността и справедливостта, Пол ван Бутенен, разкри нова престъпна схема в ЕK. Пред в. "20 минути" той обясни как през 2005 г. Фриц Болкенщейн е бил член на управителния съвет на банка "Менатеп" - една от перачниците, през които 7-те руски олигарси от “семейството” на Елцин източиха Русия и доведоха до финансовата й катастрофа през 1998 г. Шеф на тази банка като подставено лице е Михаил Ходорковски, който вече излежава присъда в Сибир. Г-н Болкенщейн е работил и за "Шел". До 1999 г., когато става комисар по вътрешния пазар и митническия съюз, Болкенщейн е бил в продължение на 17 години депутат в ЕП. Президентът на ЕК Барозу заяви, че не вижда конфликт на интереси и няма да назначи разследване.

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!