Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стероидите с ефект на куршум в мозъка, тласкат към самоубийство

bibka.ru

Употребата на стероиди за изграждане на мускули може да отключи процес на катастрофална загуба на мозъчни клетки, става ясно от ново проучване, съобщи ВВС.

Този тип вещества вече е известно, че покачват нивото на тестостерона в организма, а сега резултатите от изследване, публикувани в изданието Journal of Biological Chemistry към медицинския факултет в Йейл, показват, че високите нива на този хормон /тестостерон/ буквално убиват нервните клетки.

Експертите смятат, че ефектът би могъл да обясни защо някои от хората, които пият стероиди, стават агресивни и суицидни /със склонност към самоубийство/ - състояние, известно като хипервъзбудимост.

Състоянието е често срещано в света на бодибилдинга, където се нарича стероиден гняв.

„Следващият път, когато някой изтъкан от мускули момък в спортна кола ви засече на магистралата, не се ядосвайте – просто поемете дълбоко дъх и осъзнайте, че може би не е негова грешка“, коментира ръководителят на изследването професор Барбара Ерлих.

Екипът от учени в Йейл са подложили култивирани нервни клетки на тестостерон и открили, че хормонът е предизвикал смъртта на клетките – така наречената апоптоза.

Тя е нормален процес, който при нормални обстоятелства играе ключова роля в премахването на увредени клетки, които може да бъдат опасни.

Все пак, когато и здравите клетки започнат да се „самоубиват“, това може да предизвика жестоки проблеми, подобни на неврологичните заболявания, като Алцхаймер и болестта на Хънтингтън.

Източник/ци: dnes.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!