Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България има тежък проблем - тези думи на Херо Мустафа казват всичко

Херо Мустафа

Херо Мустафа

Това изявление на американската посланичка казва много за състоянието на България - казва всъщност всичко

Коментар от Петър Чолаков, Дойче Веле

САЩ имат готовност да санкционират корумпирани български официални лица (държавни служители, депутати, висши съдии и др.) и техните семейства. Това стана ясно от днешната реч на американската посланичка Херо Мустафа пред Атлантическия клуб. По нейните думи, за тази цел ще се използват инструменти, „които имат зъби” - например раздел 7031C от американската Разпоредба за правата на човека и противодействие на клептокрацията. Съгласно американското законодателство: „в случаи, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранните служители са били замесени в значителна корупция или грубо нарушение на правата на човека, тези лица и членовете на техните семейства не могат да влизат в Съединените щати”.

„Подобни твърди мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България", каза още посланичката, а в допълнение подчерта (за втори път в рамките на броени дни), че независимите медии са задължително условие за развитието на силна демокрация.

Поредният категоричен сигнал

Как да тълкуваме тази новина? На първо място това е поредният категоричен сигнал, че България има системен, тежък проблем с корупцията по високите етажи на властта. Стана вече традиция политици от управляващата коалиция и близки до тях анализатори да омаловажават данните на организации като Transparency International, според които България е най-корумпираната страна в ЕС. Днешното изявление обаче идва от много висока инстанция. Това не е доклад на „някаква неправителствена организация” (впрочем, Херо Мустафа неслучайно каза, че много цени „контактите на посолството с неправителствените организации, отдаващи усилията си за развитие на човешкия капитал и прокарване на правосъдни реформи”), а официалната позиция на правителството на САЩ. От което следва, че всякакви оправдания и увъртания, целящи да оспорят данните за размерите на корупцията в България, губят своята сила - окончателно и безвъзвратно.

Второ, думите на г-жа Мустафа подсказват нещо много важно - в България очевидно липсва политическа воля за справяне с метастазите на корупцията. Българските власти са показали, че не могат (или не желаят) да се излекуват. Няма защо да се чака България да повтори чудото на барон Мюнхаузен, който сам се изтеглил за косите си от блатото.

Ще попитате: Какъв е интересът на САЩ да ни помагат? Не ни трябва опекун - ще се подразнят „патриотите”. Затова да припомним: на първо място САЩ са значим инвеститор в България, а всички нормални инвеститори се нуждаят от прозрачни, стабилни процедури за правене на бизнес. Няма сериозен инвеститор, който да предпочете да дава пари под масата, да се ослушва и трепери за съдбата на своите начинания, вместо да си върти спокойно бизнеса в среда, в която върховенството на правото се спазва.

И още нещо много важно: корупцията и дефектите във функционирането на институциите компрометират националната сигурност. Когато те са налице, а държавността е „пропукана”, политическата система става уязвима за всякакви негативни външнополитически въздействия. За една натовска държава далеч по-опасни от руските хибридни атаки са опортюнистичните троянски коне в управлението, които се ръководят от сребролюбието си. Според Марк Галеоти, известен изследовател на Русия, най-голямата опасност за Балканите се крие не в руските танкове или в дезинформацията, а в собствената им корупция - и в схемите, чрез които Русия се опитва да се възползва от тази корупция. Или както отбелязва той проникновено: „корупцията е най-могъщият съюзник на Русия".

САЩ навярно вече имат списък

Политическата корупция, зависимостта на медиите и клиентелизмът в съдебната система в България никога не са били тайна за Вашингтон. В доклади на организации и институции, базирани в САЩ, тази тема е анализирана многократно. Но това публично „дърпане на уши”, което наблюдаваме през последните дни, може да означава само едно: във Вашингтон явно са си дали сметка, че ситуацията в България не само не върви към подобрение, а дори се влошава.

И последно: след като се обявява готовност за наказателни мерки, САЩ вероятно вече имат списък с лица, които ще попаднат под техните удари. Предстои да видим кои са те. Не е изключено едно от тях да е с инициалите ДП - онази мистична абревиатура, която помним от прословутото изгубено тефтерче.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!