Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов предлага Деница Сачева за социален министър. „Никой от министрите не искаше да работи с Бисер Петков... Като толкова си го харесват майките, като дойдат на власт да си го назначат“

сачеваzx860y484_3999488

Без изненада за това кой ще замести отстраненият Бисер Петков – потвърдениха се предположенията в медии и форуми

Във вторник Деница Сачева ще бъде предложена за министър на труда и социалната политика от премиера Борисов. Това стана ясно от думите му на извънреден брифинг.

„Никой от министрите не искаше да работи с Бисер Петков“, разкри още министър-председателят, а на въпрос дали ще го възстанови на позицията му заради искането на майките на деца с увреждания той отговори:

„Моите уважения, но аз не им се меся с кои политически сили ще водят разговори и ще подкрепят, така и министрите са моя отговорност и само аз мога да ги назначавам. Като толкова си го харесват майките, като дойдат на власт да си го назначат.“

Преди да замине за Испания за участие във форум за климата, премиерът Бойко Борисов коментира подробно пред медиите повишения кредитен рейтинг на страната.

Специалистите ни дават най-висок рейтинг на Балканите, изтъкнаха и Борисов, и министърът на финансите Владислав Горанов, който застана заедно с него пред медиите.

Специалистите казват това, не певци, артисти и летци, които това не са го учили в училище, посочи Борисов.

Можем да похарчим всичко, да станем добри за един ден, но няма да сме добри стопани, изтъкна премиерът. Борисов прочете точка по точка съобщението на рейтинговата агенция, коментирайки всеки пункт.

„Стандарт енд Пуърс е най-голямата международна рейтингова агенция. Този рейтинг отговаря на много атаки към на нас“, обърна внимание Бойко Борисов.

„Най-големите специалисти казват по тази тема, че сме с по-добър рейтинг от всички на Балканите. Те казват, че имаме: „Устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс“, „Стабилен напредък по присъединяването към ИЕРЕМ 2″. Този напредък в ляво няма да го разберат, но това е посланието към нашите приятели в център-дясно“, добави премиерът.

„Нетният държавен дълг е по-нисък с 6 процентни пункта по-малко. Разпространяваше се лъжа, че Бойко Методиев Борисов е загробил българите с дългове. Сега най-голямата агенция казва, че държавният дълг е по-нисък“, каза още министър-председателят.

„Ниският дълг на държавния и частния център и излишъците осигуряват буфери на България при един външен финансов шок. Това показва, че сме едни добри стопани“, каза още Борисов и допълни: „Фискалната позиция на България се е подобрила в последните няколко години. Затова когато се искаше оставката на Горанов, не се съгласих.“

Премиерът каза още, че според рейтинговата агенция икономиката расте стабилно и се предвижда ръст от средно 3%. „Българският банков сектор е стабилен и печеливш. Това е по време на нашето управление, а по време на управление на БСП фалират банки“, отсече министър-председателят.

Той цитира доклада на „Стандарт енд Пуърс“, според който коалицията може да изкара пълен мандат. „Очакванията са безработицата да спадне до историческо ниско ниво от 4,4% през 2019 г. Това не го казвам аз, а специалистите по света. На хората това им е работата и взимат сигурно по 20-30 хиляди евро на месец за тази работа“, поясни Борисов.

По време на нашето управление банковият сектор е стабилен, по време на управление на БСП фалират банки – не веднъж, не дваж, изтъкна той.

„Кредитните агенции споделят оценките за макроикономическото развитие на страната до края на тази година. Оценяват се положително всички структурни реформи за присъединяването на ИЕРЕМ 2“, каза в началото на брифинга министърът на финансите Владислав Горанов.

„С това повишаване на кредитния рейтинг достигаме най-високия кредитен рейтинг на Балканския полуостров“, добави той. „След голямата криза и фалита на КТБ ние успяхме не само да си върнем положителния кредитен рейтинг, но и да покажем на нашите партньори, че страната ни е стабилна в икономически план. Това дава и по-голяма сигурност за инвеститорите“, продължи финансовият министър.

Минута преди полунощ на 29 ноември премиерът публикува във фейсбук страницата си новината, че международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (S&P) повишава кредитния рейтинг на България до равнище BBB, като се позовава на добрите фискални резултати и вероятността от напредък по пътя към приемане на еврото.

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата на 2 декември в Мадрид, Испания, съобщи по-рано пресцентърът на Министерския съвет.

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.

Държавните и правителствени ръководители на страните по Конвенцията ще изложат позициите си, с които да се даде напредък на преговорите за финализиране на правилата за прилагане на новия пазарен механизъм по чл. 6 от Парижкото споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се държави.

На Конференцията министър-председателят Бойко Борисов ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Споразумението от Париж.

Европейският съюз е отговорен за едва 9% от парниковите емисии в света, затова страната ни застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи емитери (Китай, Индия и САЩ). В същото време Европа, благодарение на опита и силно развитите си технологии, играе водеща роля в борбата с климатичните промени.

Факти БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!