Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новата офанзива на ККП – спасителен пояс или лебедова песен?

Известна обществена тайна е, че когато Китайската комунистическа партия (ККП) иска да отстрани от своите редици „непослушен” лидер, тя използва така удобният и неопровержим поради истинността си довод за корупция. Напоследък от Китай започват често да излизат съобщения за „разкриване” на корупции, които по странно стечение на обстоятелствата въвличат единствено партийни служители. Източникът на тези съобщения обаче, е „устата” на ККП, осведомителната агенция "Синхуа". Защо ККП иска светът да знае за тези „разкрити” корупционни случаи на свои лидери?

Един от методите на управление на Комунистическата партия е при установяването на проблем, застрашаващ нейното оцеляване, да пренасочва вниманието на обществеността в друга посока. За последната около 1.5 година над 13 милиона души са заявили своето отказване от ККП и нейните дъщерни организации, посредством Интернет и въпреки известната китайска Firewall и другите специални мониторни мерки на ККП.

Това е факт, за който колкото и върхушката на Комунистическата партия да претендира, че не знае, в действителност би трябвало дълбоко да я безпокои, тъй като тя припряно легализира разпоредбата за 4 години затвор за притежание на извънредната публикация „Девет коментара за Комунистическата партия”. Тази публикация разкрива ревностно пазена от ККП информация за действителното състояние на разруха в политическата, икономическата и социална система на Китай и главният за това виновник, което постави началото на вълната на оттегляне от ККП.

Дали Комунистическата партия на Китай не е стигнала до реализацията, че краят й наближава? И дали новата й офанзива на публично излагане и отстраняване на корумпирани лидери ще се окаже спасителен пояс, или лебедова песен?

На това предстои да станем свидетели, …а междувременно цифрата на отказващите се от Китайската комунистическата партия продължава да расте с повече от 20 хиляди души на ден…

EВ Редакционен коментар
- - - - - - - - -

В Китай избухна корупционен скандал
Source: Bulgarian Post

Чън Лиангю, партиен секретар на Китайската комунистическа партия в Шанхай, беше уволнен заради обвинения в корупция. Лиангю беше разследван за злоупотреби с градските пенсионни фондове, предаде агенция "Синхуа".

Финансовият скандал може да се превърне в най-мащабното събитие от подобен характер след началото на икономическите реформи в Китай през 70-те години на XX в. Чън Лиангю е освободен и от мястото си в Политбюро на комунистическата партия.

Правителственото разследване откри злоупотреби с поне една трета от възлизащия на 1.2 милиарда долара пенсионен фонд. Голяма част от него са използвани за нелегални заеми и инвестиции в недвижимо имущество. 60-годишният партиен секретар е обвинен в облагодетелстване на свои близки и роднини и в осигуряване на политически чадър над хора, „които сериозно са нарушавали дисциплината и закона“.

Обвиненията станаха публично достояние през юли и станаха причина за уволнението на няколко висши партийни функционери и видни бизнесмени. Съмненията за политическото бъдеще на Лиангю се появиха през август, когато бившият му секретар Цин Ю беше свален от поста губернатор на окръг в Шанхай.

Чън Лиангю е най-висшият партиен ръководител, който е уволнен, след като през 2002 г. президента Ху Дзинтао стана генерален секретар на комунистическата партия. Уволнението на Лиангю предшества важния партиен конгрес в края на годината, на който се очаква Дзинтао да се справи с вътрешната опозиция. Шанхай беше считан за крепост на предшественика на Ху Дзинтао Цзян Цзъмин.

Проблемът с корупцията сред държавните служители в Китай е много сериозен. Много често нископлатените партийни и държавни чиновници искат пари и услуги дори за вършене на рутинна работа. Корупцията обаче е масова и сред партийната върхушка. Заместник-кметът на Пекин Лю Жихуа беше уволнен през юни след обвинения в корупция и морално разложение. Той ръководеше строителните проекти за предстоящата олимпиада в града през 2008 г.

В края на юни Уанг Шоуйе, заместник-командир на китайския флот, беше уволнен за вземане на подкупи. Според официалната информация по случая, дейността му е разкрита от млада жена, която е признала и за интимни връзки с него. През 2005 г. китайските власти разследваха около 8500 правителствени лица за корупция. Около 2000 от тях впоследствие бяха подведени под отговорност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!