И това се случи. Станишев и Йончева подкрепиха резолюция на ЕП срещу Русия

50c2192f0c14ccd3b30d94e38a1014f5

Не кой да е, а самият Сергей Станишев е подкрепил резолюция на Европарламента, насочена срещу Русия.

Това установи проверка на Клуб Z на резултатите от гласуванията от 28 октомври на пленарната сесия в Страсбург.Резолюцията е относно действията на Москва срещу магистрати от Литва, участващи в разследването на трагичните събития от 13 януари 1991 г. във Вилнюс (за какво става дума – виж по-надолу).

Тя бе одобрена с 492 гласа „за“, 43 „против“ и 86 „въздържали се“.
Петимата български евродепутати от БСП обикновено гласуват против такива документи, а понякога се въздържат.

На 28 ноември обаче се случи нещо безпрецедентно. Цели двама български социалисти подкрепиха резолюцията. Това са Сергей Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), и Елена Йончева.

Останалите им трима съпартийци – Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов, изобщо не са участвали във вота, макар че бяха на сесията.

От останалите българи „за“ са гласували шестима от общо 7 евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) и двама от тримата ни представители от ДПС и либерланата група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Въздържали са се двамата ни „консерватори“ – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Емил Радев (ЕНП) и Искра Михайлова (ОЕ) не са гласували.
Прави впечатление, че единствените против резолюцията, са евродепутати от крайните десница и левица.
Съвсем естествено потърсихме за коментар българските социалисти от Европарламента. Не открихме нито един за коментар. Телефоните им или не отговаряха, или връзката прекъсваше.

Интересното е, че Сергей Станишев винаги се е изказвал против санкции срещу Русия. Мотивът му е, че те не работят и няма да помогнат.

Подкрепата на резолюцията от негова страна е изумила много евросоциалисти, научи Клуб Z от свои източници в редиците на модерната западноевропейска левица в ЕП. Те помолиха за анонимност, но не скриха задоволството си. Още повече, само 10 социалисти са се въздържали при гласуването на резолюцията. Няма нито един „против“ сред тях.

Пак според западноевропейски социалисти много вероятно е неучаствалите във вота техни български колеги да са го направили от тактически съображения.

Те са против резолюция срещу Русия. Но същевременно не искат да губят съмишленици в лицето на депутатите от балтийските републики от бившия СССР. Такива биха могли да потрябват например в борбата срещу пакета „Мобилност 1″. Превозвачите и от България, и от тези страни са срещу него, тъй като смятат, че той е дискриминационен спрямо тях – най-вече в частта за задължителното връщане на шофьорите и камионите в държавата, където е базирана фирмата. Друга допирна точка между България и Балтика би могла да бъде многогодишната финансова рамка – бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г.

Поименното гласуване дава възможност да се види кой какво е подкрепил. И понякога може да се стигне до разваляне на договорки.

Клуб зет, Кросс

Източник/ци: http://onovini.eu/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...