Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плъховете са пак на кораба! Велчев: Много престъпници ще получат фактическа амнистия

Има немалко престъпници, които няма да влязатв затвора, защото прокурори и следователи са бездействали, сроковете по значителна част от делата са изтекли и те са погасени по давност. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио главният прокурор Борис Велчев.

Според Велчев амнистия на дела е била допусната, но не по вина на дознанието, което сега поема делата. „Новият НПК извади на бял свят забравените дела. И се оказа, че една немалка част от тези забравени дела са погасени по давност поради бездействието на следователи и прокурори. И когато дойдоха при мен за удължаване на сроковете им, се оказа, че това няма никакъв смисъл, защото по голяма част от тях просто е изтекла давността за наказателно преследване. По една част от тези дела не е извършено нито едно процесуално-следствено действие. Сред тях има и дела, образувани през 1989 г.”, каза още Борис Велчев. В момента тече проверка и в края на септември ще стане известен точният брой на тези дела.

АМНИСТИЯ

" Заради несвършена от прокурори или следователи работа, сега голяма част от престъпниците ще получат фактическа амнистия и няма да понесат наказателна отговорност. Ще потърсим кой е допуснал това те да бъдат погасени по давност, ще потърсим структурните причини за това, и ще им потърсим дисциплинарна или друга отговорност от съответните магистрати, така че след 7 години да няма нова вълна такива дела. "

Констатирах голям обем забавени проверки, съобщи още главният прокурор. Проверки, които имат един скромен обем от задачи са се правили от години, при положение че самият закон предвижда едно досъдебно производство от 2 до 6 месеца. Проверката може да бъде рафиниран механизъм за изнудване, и това сигурно го е имало. Но голямата част от дългите колебливи проверки се дължат на страха да вземеш позиция и на страха да го образуваш или прекратиш.

В момента ВКП работи по “акули”, и това не са станалите популярни “цаци”, шефове на търговски дружества. Бившият шеф на Топлофикация Валентин Димитров не е акула, но не е и цаца. През шестте месеца откакто е главен прокурор, ВКП се е сблъскала и с "акули" и прокуратурата работи по подобни случаи, но не посочи конкретни примери. Велчев заяви, че не вярва Димитров да е бил сам в тези злоупотреби, но подчерта, че делото все още е в началото си.

До края на месеца приключва проверката на част от архива на ВКП. Но след като приключат проверките на работата на прокурорите назад във времето, ни ще продължим да правим проверки, те ще бъдат инцидентни и ще се задълбочим върху текущия контрол. Аз съм поискал уволнението на 3 прокурори от ВКП, апелативният прокурор поиска уволнението на Н.Ганчев, междувременно се случиха някои оставки, които също промениха картината. Лъчезар Маринов подаде сам, но оставката на Люлин Матев беше дадена трудно. Предстои да имаме нов апелативен прокурор на София, обясни Борис Велчев в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че никога не е бил близък със своя предшественик Никола Филчев. "С Никола Филчев никога не сме били близки. Моят избор за главен прокурор не посрещна неговият възторг", каза още Борис Велчев по повод коментарите, че няма желание да се вземе отношения към работата на бившия главен прокурор, който в момента е посланик в Казахстан. Така че да ми се приписва някакъв личен мотив да прикривам нередности, извършени от Филчев, е най-малкото във висока степен неоправдано. Ако бъдат открити доказателства за съпричастност на Филчев към някаква незаконна дейност, те ще бъдат взети предвид от прокуратурата и използвани.

По повод твърденията на Нанка Колева, че Филчев лично е убил ямболската адвокатка Надежда Георгиева и е поръчал убийството на съпруга й – прокурора Николай Колев, главният прокурор припомни, че и по двата случая има образувани дела. Делото за убийството на ямболската адвокатка е внесено с нов обвинителен акт в СГС в указания от съда срок, след като бе върнато заради драстични процесуални нарушения. Делото за убийството на Николай Колев е възложено на НСлС по молба на Нанка Колева, тъй като тя е имала подозрения, че в Столичната следствена служба по него се допуска неоправдано забавяне. По делото активно се работи, увери той. Но Велчев уточни, че едно разследване на убийство е ефективно тогава, когато се извърши качествено веднага след убийството. Ако сега трябва да поправяме допуснати преди години пропуски, това може да затрудни силно и дори обезсмисли делото.

„Аз бях противник на идеята парламентът да сваля тримата ръководители на съдебната власт. Смятам, че ако се провежда процедура по импийчмънт, тя трябва да бъде лишена от всякакви подозрения за политическа пристрастност, и трябва да се провежда от КС, а не от един политически орган, какъвто е НС. В този смисъл аз съм за това да се промени текста, който бе отменен от КС, и ако той бъде приет в обратния смисъл, че процедурата се провежда по предложение на НС, но от КС, аз ще подкрепя максимално”, каза главният прокурор.

Що се отнася до въвеждането с четвъртата поправка в Конституцията на главен инспектор към Висшия съдебен съвет, който да контролира съдебната власт вместо инспектората към Министерството на правосъдието, – ако това е смисълът, то вероятно има своето място и роля, но е много важно как ще бе написано.

Предстои да бъде получена експертна справка за изгодността на сделката с педиатричната болница. Те оценяват икономическата целесъобразност и целесъобразността на тази сделка в контекста на цялостната педиатричната политика. Това заяви главният прокурор относно развитието на “Савойската афера”. Опитваме се да проследим дали не е допусната някакъв вид престъпна дейност и дали някой не е подвел Министерския съвет, и ако е така, какви са мотивите му, поясни главният прокурор. Важно е да се разбере дали с парите е трябвало да се построи болница. Ние не търсим колективна отговорност, тъй като това е концепция на Средновековието, а според българското право отговорността е индивидуална, и ние търсим индивидуалната отговорност на всеки участник, поясни Велчев.

Не допускам, че МС е съучастник в аферата, търсим дали някой е подвел МС и ако го е направил, какви са мотивите му. Ако експертната справка покаже, че сделката е била неизгодна обаче, ще бъде съставено досъдебно производство, каза още Борис Велчев.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!