Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Иво Христов: Каквото поиска Америка, ние й го дадохме! – в замяна те ни вдигнаха... кредитния рейтинг – и Ура! Може и трябва да теглим кредити

Тръмп Борисов

Проф. Иво Христов е юрист и социолог. Той е автор на изследването “Пред пепелището на нестаналото българско общество”. От 2017 г. Иво Христов е народен представител от гражданската квота на “БСП за България”. Повод да го потърсим е срещата между премиера Борисов и американския президент Доналд Тръмп на 25-ти ноември.

-Проф. Христов, няколко дни след срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп може ли вече да направим обективни изводи от визитата?

-Още не може да направим окончателни изводи, тъй като не разполагаме с необходимата достоверна информация. Но все пак най-едрите щрихи на това, което се случи, ги има на терена и те са ясни. Всъщност каквото поиска Америка, ние й го дадохме.

-А какво поиска Америка?

-Три неща. Първо – засилено американско военностратегическо присъствие в Черноморския регион, насочено срещу Русия и срещу Турция. Второ – диверсификация. Превеждам на прост български език: редуциране и минимизиране на руското влияние в областта на енергетиката, преди всичко ядрената. И трето – това е недопускането на китайски инвестиции в областта на високите технология. Преди всичко 5G мобилната мрежа. Това са формалните резултати.

-Това общо взето са темите, които бяха изкарани пред медиите. А какво според вас остана скрито за журналистите от 2-часовата среща между двамата?

-Не мога да знам какво точно са говорили. Но вижте, България сама по себе си е дълбоко безинтересна за Съединените щати. Тя е интересна само в съответния геополитически контекст. Той носи името Триморие, т.е. – създаването на кордон Балтийско-Черно-Бяло море. И в тоя смисъл е натискът към България като важно звено от тази верига – да се свърже българското черноморско крайбрежие със стратегическата верига, която Америка изгражда от Александруполис, за да парира проливите и да контролира Турция през Черноморския басейн по посока към Балтийско море.

А по отношение на АЕЦ Белене – там нещата отново са опит да се съчетае несъчетаемото, което е мечтата на всяко българско нищожество. Изразява се в това, че ще имаме руски реактори, ще имаме американски турбини и да речем американска електроника. По тоя начин се опитваме на умилостивим двете геополитически сили, между които имаме нещастието да пребиваваме – САЩ и Русия.

-А как би реагирала Русия на този координационен център, който ще изграждаме във Варна?

-Борисов се опитва непрекъснато да акцентира, че това не е военен актив. Но това е управленски актив. Грубо казано, армията не се състои само от пушки, автомати и кораби – най-важното са центровете за взимане на решения. Путин го заяви ясно преди време – че при необходимост те ще насочат своите удари не просто към местата, от които  се изстрелват ракетите, а към центровете, където се взимат решенията. Така че ние бавно, но сигурно биваме въвличани в една цялостна военна инфраструктура, насочена срещу Русия.

-По отношение на визите – премиерът Борисов си тръгна убеден, че ще паднат. Но официално нищо такова не беше съобщено?

-Няма да паднат визите. И аз не разбирам тази с извинение аборигенска радост как щели да ни допуснат до софрата на господарите. Това ли е мечтата на българите?! Колкото се може по-бързо да се изнесат от България и да отидат на друго място. Защото тука вече е станало непоносимо за живеене! Махането или немахането на визите формално е бюрократичен въпрос, но реално е геополитически.

-Тръмп ни похвали за разходите за отбрана. САЩ ще настояват ли за още военни покупки от наша страна?

-Това е цялостната политика на кабинета на Тръмп. За максимално натоварване на американските военностратегически и производствени мощности. Така че това е една тенденция, която тепърва ще продължи. Америка се опитва да свърши три неща едновременно. Първото е да намали своето финансово бреме в Европа и европейския център на военни действия, второто е да го прехвърли на своите т. нар. съюзници. И третото – да запази и увеличи своето стратегическо присъствие в региона, като го пренасочва от запад на изток. Както забелязвате, вървят сериозни анонси за прехвърляне на американска военна логистика към бивши източноевропейски социалистически страни. От Балтика до България.

И другото – Тръмп го реализира успешно вече две години и половина. Изразява се в следното: напускане на всякакви блокови формати и преминаване към билатерални отношения между САЩ и съответната заинтересована страна. Огромното предимство на Америка е, че 300-милионна Америка може да наложи каквито си иска условия на която и да е страна.

-Казахте в началото – „каквото поиска Америка, ние им го дадохме”. А ние какво поискахме от тях и какво получихме?

-Ние не сме в позиция да искаме. България можеше да иска преди 30 години. Знам че не звучи патриотично, но за сметка на това е вярно.

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България с положителна перспектива

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз, но също така агенцията отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол. 

Анализаторите от Standard & Poor's очакват, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда. 

В социалната мрежа Facebook министър-председателя Бойко Борисов определи повишения кредитен рейтинг на България като „поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите"

Източник/ци: https://www.informiran.net/

http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!