Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мао Дзедун и „ВИСШИЯТ” партиен морал

Мао с другари комунисти

В навечерието на годишнината от смъртта на дядо си, внучката на Мао Дзедун публикува книга, в която хвърля светлина върху „романтичната” страна на комунистическия лидер, както и върху своята баба – Хи Жишен – завършила живота се в немилост, независимо от своите десет години съпружеска преданост към Мао.

Kонг Донмей е дъщеря на Ли Мин, и внучка на Мао Дзедун и Хи Жишен. Според репортаж на Beijing News, Kонг е единствената жена от трето поколение на известната фамилия Мао, която публикува вече три книги за него.

Внучката на китайския революционер Мао Дзедун

Внучката на китайския революционер Мао Дзедун, Kонг Донмей (вдясно) подписва в пекинска книжарница своята нова книга за живота на дядо си. (AFP/Getty Images)

В своята книга Kонг пише: "Баба ми е била бременна десет пъти в своя живот, като е родила шест пъти. Най-трудно било по времето на Дългия марш, когато пресичали границата между провинциите Сичуан и Гуаджоу…. Баба ми родила неочаквано по време на марша. Няколко жени-войници я занесли до склона, а бебето било отнесено незабавно след раждането.".

Според написаната от Китайската комунистическа партия (ККП) история на Китай, Хи Жишен станала член на ККП на 17 годишна възраст и отишла в планината Джинганг след като на 18 години организирала въстание на селяните в Йонгсин. Наскоро след това тя заживява с тогава 34-годишния Мао Дзедун. През 1928 г. 19-годишната Хи се омъжва за Мао. Втората жена на Мао Янг К. отказва да му даде развод. Две години по-късно Янг умира и тримата сина на Мао от Янг остават бездомни.

По време на деветте години от 1928 до 1937 г., като жена и секретарка на Мао, Хи ражда трима сина и три дъщери, но само третата дъщеря, Ли Мин, остава при тях. Другите деца са оставени на произвола на съдбата по време на Дългия марш.

Независимо от верността на Хи, дори и по време на най-суровите времена на войната, Мао продължава да има афери с други жени. 28-годишната Хи често вижда Мао да излиза със своята красива преводачка У Г.. Хи не толерира това и често прави скандали на Мао.

Наскоро след това ККП изпраща Хи в Москва за хоспитализация като "психично болна". У Г. също бива изгонена извън Янан.

По-късно 45-годишният Мао среща Джиянг Ч. и двамата заживяват заедно. Поради това, че Джиянг е живяла вече с четирима други мъже, а Мао все още е женен за Хи, първоначално ККП се противопоставя на този съюз. Но след многократното настояване на Мао, ККП приема съвместното съжителство на Мао и Джиянг.

Когато Хи се завръща в Китай през 1947 г., Мао е вече женен за Джиянг, така че Хи не може да се върне в Пекин. Тя заминава за провинция Жеджиянг и става там председател на Съюза на жените. Хи умира в немилост през 1984 г. в Шанхай.

Kонг Донмей твърди, че тя е писала за дядо си за да "възстанови неговата репутация на романтичен революционер" и да покаже на всички, че Мао, като всеки друг, е имал "романтични чувства".

Но Мао никога не показва качества на уважение и лоялност, каквито един съпруг би трябвало да има. Той живее с жени извън браковете с няколкото си съпруги. По време на войната, когато оцеляването е трудно, Мао тормози и третира Хи като сексуална робиня.

Дали Мао е бил изключение? Или правилото сред световните комунистически водачи?

Маркс извършва прелюбодеяние с прислужницата на Джени, и след като незаконното бебе се ражда, той твърди, че е от Енгелс.

Ленин държи проститутки и се заразява от сифилис.

Сталин бива обвинен в завербуване на певица.

Мао, за който жените са били средство за забавление, в последните си години е водил изключително покварен живот, според неговия личен доктор Ли Д. [1].

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Ли Джисуи е роден в Пекин през 1919 г.. След 1950 г. става директор на медицинския институт на ККП, и е личен лекар на Мао Дзедун от 1954 г. до смъртта му (1976 г.). Ли емигрира за Съединените щати, където през октомври 1994 г. публикува книгата „Личният живот на председателя Мао”. След като обявява на пресконференция своето намерение да напише втори мемоар с вътрешна информация за ККП, Ли умира неочаквано в банята на собствения си дом.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!