Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нападение срещу китайски адвокат по човешките права

Адвокатът Гао показва ожуленото място на левия си лакът. (Epoch Times)

Нападнат за четвърти път от цивилни агенти на Китайската комунистическа партия, известеният и уважаван адвокат по човешките права от Пекин, Гао Жишенг, разказва пред репортер на Epoch Times за подробностите по нападението.

Гао започна интервюто си с думите:
„Моля, благодарете от мое име на всички, които проявяват загриженост към мен, и им кажете, че съм добре… обещавам, че ще продължа да правя каквото трябва, независимо от тези злостни нападения. …Само бих предпочел съпругата ми да не бе станала свидетел на случилото се.”.

Адвокатът бе нападнат през нощта на 30 юли. След това го отвели в полицейското управление в Сяогуан за разпит и рано сутринта го освободили. Гао сподели пред репортера, че това нападение е било по-яростно от предишните. Макар, че не бил сериозно ранен, той имал рани по цялото тяло.


Инцидентът
Гао разказа, че през въпросната нощ той излизал три пъти за да моли цивилните агенти да изгасят двигателя на колата си и да спрат шума. Третият път агентите го нападнали.

По думите на Гао, около 22 часа той почукал на вратата на колата на цивилните агенти (регистрационен номер J24578) и ги помолил да изгасят двигателя, като им казал: „Аз не съм единственият, който живее тук. Ако някой ви тормозеше на прага ви ежедневно по този начин, вие бихте се чувствали така ужасно, както и аз сега.” Агентът, седящ на предната седалка, му отвърнал с ругатни: „Ще държа този […] двигател включен цяла нощ. Е и?”.

Гао живее на втория етаж. Колата на агентите била паркирана точно под прозореца на спалнята на детето му. Шумът от двигателя на колата държал детето будно цяла нощ. Адвокатът описва чувствата си в този момент: „При това положение, разбира се бях ядосан. Представете си също как са се чувствали и останалите обитатели на сградата!”. Гао отново слязъл долу и говорил с агентите, но те отново отказали да изгасят двигателя. След това адвокатът позвънил в полицията.

Агент ритнал ключовете на Гао, когато се опитал да го срита в слабините. Ударът бил достатъчно силен, за да огъне единия от ключовете. (TheEpochTimes)

Цивилните агенти, нападнали Гао, забелязани да чакат пред дома му. (TheEpochTimes)


Когато решил, че полицията е дошла, той слязъл долу за трети път, за да посрещне полицаите на входа. Едър агент внезапно заплюл Гао. Той се отдръпнал и се взрял в агента, който му изкрещял: „Какво гледаш? Ще ти разкажа играта. Мислиш се за нещо много, нали? Но си просто глупав […] в очите на комунистическата партия.”. Гао го попитал: „Защо ме мразите толкова? Защо ме ругаете пред хората?” Агентът изкрещял: „Не само ще те ругая, но и ще те пребия.” Като след тези думи се нахвърлил срещу Гао и започнал да го бие.

Агентът, който бил Гао най-жестоко. След побоя, Гао взел фотоапарат, за да снима агентите. Всички побягнали и се скрили, с изключение на този агент, който гледал предизвикателно във фотоапарата на адвоката.(TheEpochTimes)

Тротоарната плоча, която агентите използвали за да удрят Гао (Epoch Times)

Лакътят на Гао, наранен по време на нападението (TheEpochTimes)

Контузии по тялото на Гао. (Epoch Times)

Не отвръщащ на ударите
Според Гао, пет-шест цивилни агенти го нападнали едновременно. За да се защитава, той трябвало да държи най-свирепия от тях здраво. Друг един от агентите се опитал на няколко пъти да удари адвоката с тротоарна плоча, но не успял да го уцели, тъй като Гао не спирал да се пази. Но накрая нямал време да се отдръпне и плочата одрала парче кожа от лакътя му.

Гао каза: „Този път те наистина се опитваха да ме наранят. Може би искаха да счупят ръцете и краката ми. Тези агенти са много злобни. Ритаха ме дори в слабините.”
Гао бил с контузии по цялото тяло. Той споделил пред репортера, че десният му крак го болял силно и на него имал голяма подутина. Лявата му китка и лакът били лошо ожулени, нокътят на десния му палец – спукан, белегът от раната на лявото му ребро била почти с размера на човешка длан, а в горната част на крака си имал шест сантиметрова подутина.
„Когато имаш една рана по тялото”, каза Гао, „усещаш болката от раната. Но когато си ранен по цялото тяло, чувстваш само, че си в болка. Те (цивилните агенти) ме третират като враг, за когото вярват, че трябва да бъде физически унищожен. Дори полицаите, които ме разпитваха, непрестанно въздишаха, защото всички знаеха, че аз изобщо не отвръщах на ударите. Те не можеха да направят нищо, за да ми помогнат.”.

Откакто Гао се завърнал от град Лини (където опитал да посети разглеждането на делото на сляп активист по човешките права), в продължение на цели две нощи цивилните агенти вдигали шум под прозореца му, нарушавайки покоя на целия квартал. След като Гао заявил, че ще напусне Пекин, ако тормозът продължи, агентите се поукротили. Адвокатът тълкува поведението им по следния начин: „Преди, агентите обикновено се въздържаха повече или по-малко, в зависимост от протестите ми. Този път обаче, те ме нападнаха само заради няколко спокойно изречени думи. Може би това се дължи на факта, че наскоро споменах в една статия името на шефа на тайните служби от Бюрото за държавна сигурност към областта Тонжоу. Вероятно искат да ме осакатят, за да не мога вече да пиша нищо, което да разкрива техните престъпления.”.

Съпругата на Гао разтревожена
„Вярвам в Бог”, каза Гао, „така че насилието изобщо не би могло да ме уплаши или обезсърчи. Но не желая съпругата ми да става свидетел на подобна гледка. След като бях бит, тя бе толкова разтревожена… Агентът ме удари с тротоарна плочка. Аз се отдръпнах, но плочката все пак достигна ръката ми и откъсна парче кожа. Виждате, че е ударил с всичка сила. Ако не бях се отдръпнал, ръката ми можеше да е счупена.”

Когато съпругата му почиствала раните, казала: „Единственото, което не мога да толерирам, е да си малтретиран от хората. Но те вече осем месеца те тормозят и нападенията им стават все по-свирепи…”.
По време на интервюто, Гао потъвал в мълчание всеки път, когато репортерът го запитвал за страданието на семейството му. Накрая той въздъхнал дълбоко:
„Както казах днес на и полицаите, Китайската комунистическа партия е оставила само два избора на китайския народ: да живее като куче, или да умре. Ако изкажеш мнението си, властите ще положат всички усилия, за да те съсипят. Но моля ви, кажете на всички, че съм добре. Ще спя добре, както обикновено, и ще продължа да върша това, което трябва.”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!