Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунисти строят капитализъм както си знаят... т.е. по комунистически – поголовно вдигат данъци и такси за да има да Гра*ят

– СЛЕД ИЗБОРИТЕ – ВИСОКИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ.
В почти всички общини, особено тези, управлявани от ГЕРБ, се обяви повишаване на данъци и такси. Нямало пари в бюджетите. Ами нали бяхте стабилни? Какво стана? Какво стана с предизборните ви обещания, и месец не изтраяха? Повечето нови кметове се оправдаваха, че не знаели какво е финансовото състояние на общините. Като не знаете, къде сте тръгнали да се кандидатирате. На страницата на всяка община се публикуват бюджетите за годината и касовото им изпълнение. Да си бяхте направили труда да погледнете, а? Или не е важно, така или матриялът ви вярва, пък като ви избере, можете четири години каквото си искате да правите. Продължава тенденцията да се намаляват или остават същите данъците за новите коли, а да се вдигат за старите. Тоест, бедните си го отнасят, както винаги. И ще задам същият въпрос като Президента Радев миналата година – мислите ли, че хората карат стари коли, защото искат, а не защото са бедни и не могат да си позволят нови. Отново ударът е срещу бедните. Още по-голям е проблемът, че като се платят и новите високи данъци и такси, общините ще продължават да ги харчат необмислено, с щедри ръце да дават поръчки на „наши хора” и да правят безсмислени разходи.

Има твърде много деца в България? И за това са помислили

– ПЕДИАТРИЯТА В СОФИЯ СПИРА ПРИЕМА НА СПЕШНИ СЛУЧАИ.

Новината на деня за мен е това. Защото макар и да не изглежда значима, последствията може да са страшни. Децата са специален вид пациенти, болестите при тях протичат различно и са по-крехки и уязвими от възрастните. И лекарите, които са специализирали педиатрия, са най-компетентни. Последните години много се изговори срещу лекарите. Дотам да ги прогоним в чужбина. Не само заради ниските заплати. А и заради отношението на обществото към тях. Да, има тежки случаи, починали хора, най-страшното, починали деца, родилки…Но срещу всеки такъв случай има стотици спасени животи. И лекари, които първо гледат да спасят човека, а после питат за направления и за заплащане. Все още по нашите болници работят страхотни специалисти и лекари, спазващи Хипократовата клетва. Тези дни заради един трагичен случай сложихме всички под един знаменател. Аз се въздържам да давам мнение по него, тъй като медицината не е точна наука. И понякога съдбата е такава въпреки усилията на лекарите. Да, и те са хора, и те грешат. Но по-добре ли е всички лекари да напуснат и да останат единствено тези в частните прескъпи клиники? Хората напускат. Няма детски анестезиолози, хирурзи. Знаете ли колко време отнема специализация по детска хирургия? Допълнително към шестте години къртовски труд по време на следването. И проблемът не е в лекарите, нито в отношението. А в системата на здравеопазване, която за тридесет години беше съсипана. Никой не обвинява Здравната каса и правителството, че не са финансирали достатъчно ремонтите, нови апарати, условия, повече легла. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества, работещи за печалба. И понеже не ни стиска да обвиним управляващите за случващото се в здравеопазването, обвиняваме тези, които са пред очите ни – лекари, сестри, акушерки. Докато не се наложи ние или детето ни да потърсим лекарска помощ. Скоро се наложи да мина през спешното в Пловдив, на „Хирургиите”. Беше лудница, десетки души чакаха. Въпреки това лекарите бяха адекватни, любезни и помогнаха на всеки. Професионалисти! Затова – да оправим първо системата на здравеопазването. Защото колкото и детски болници да се построят /днес съдът разреши да продължи проектът за строителство на деткска болница в София/, ако няма лекари в тях, те са безсмислени.

Елена Гунчева

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!