Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Високите хора по-умни от ниските

Преди време изследователите установиха, че високите хора заработват повече от по-ниските си колеги. Сега се оказа, че това не е някаква социална дискриминация, а просто високите са по-умни.

“Още на 3-годишна възраст и в продължение на цялото детство, малчуганите с “повече сантиметри” показват значително по-високи резултати на тестовете”, сочат данните от изследване на Ен Кейс и Кристина Паксън от университета “Принстън”. Според учените времето между раждането и 3-годишна възраст е критичен период за определяне на бъдещите познавателни способности и ръста, защото: "По време на този период скоростта на растеж е по-голяма от който и да е друг и хранителните ни потребности също са по–високи".

Получените данни на изследването се съпоставят и с две други британски изследвания, които в продължение на много години са наблюдавали групи граждани, родени през 1958 и 1970 г., също така и на американско изследване, посветено на ръста и избора на професия.

Други изследвания, насочени към ниското самочувствие, по-лошото здравословно състояние, както и социалната дискриминация, са посочили като причина за нивото на показателите факта, че ниските хора получават по-малко. Кейс и Паксън предполагат, че преимуществото на по-високите в работата е въпрос на имидж: "Израслите в сантиметри повече хора по-често си избират по-високоплатена работа, изискваща повече интелект". Както за мъжете, така и за жените в САЩ и Великобритания допълнителни 10 сантиметра означават 10% увеличение на работната заплата. /БГНЕС/

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!