Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пригответе се за бръкване в джоба ви от 6 689 лв. за догодина

Сметките на държавата:
ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА БРЪКВАНЕ В ДЖОБА ВИ ОТ 6 689 ЛВ. ЗА ДОГОДИНА
**** Толкова излиза на всеки държавата, в която живее и толкова ще вземат за нея от него – от всеки, от пеленачето до пенсионера. За работещите тяхната държава догодина ще им излезе 15 184.03 лв. ****
.
Давам големият бюджет на държавата (консолидираната фискална програма) за следващата година – 2020 г.. и предходните 2019г., 2018г., 2017г., 2016г. Чрез визуализацията от касови бонове, направена от ИПИ, всеки може да си направи сравненията.
.
~~~~~~~ОООООООО-ОХ! За какво ли ги плащам!~~~~~
.
Някои бележки
.
1.
За тези години издръжката на администрацията от 257 лв. плащания на човек от населението достигна 351 лв. Това е най-бързо растящият показател през годините.
.
2.
Следващи по растеж са разходите за отбрана и сигурност, като тези за МВР ни струват повече от от онези за отбраната.


Дори с голямата сума (2.2 милиарда), преведена за покупката на самолетите F-16 България продължава харчи по-малко за отбрана – общо 3.2 милиарда, отколкото харчи за МВР и различните ни спецслужби.
Новите сметки сочат, че в касовия бон за 2019 г. трябва да се коригира посоченият разход от 242 лв. за армията от човек от населението на 454 лв. Но и тези 454 лв. са с 6 лв. по-малко от разхода за вътрешен ред и сигурност. При това част от разходите за спецслужбите и МВР са укрити в др. пера на бюджета и тук не са отчетени. И задължително вижте, че например в бюджета за догодина бръкването в портфейлите и портмонетата ни за нуждите на полицията и вътрешния ред са два пъти по-високи от тези за армията.
.
3.
Разходите за образование (и наука) непрекъснато растат, а те стават все по-некачествени и податливи на корупцията. Без реални и дълбоки реформи това е наливане на пари в каца без дъно.
.
4.
Същото наблюдение важи и за разходите за здравеопазване. Сумата за догодина е с 42% по-висока, отколкото преди 4 години, обаче качеството на медицинските услуги е два пъти по-ниско според редица изследвания.
.
5.
Въпреки медийният и експертен вой, че пенсионната система гълта ужасно много пари и ще доведе до фалит държавата, ясно се вижда, че това не е така.
Увеличението на плащанията догодина за пенсии е само с 95 млн. повече. Уловката на бюджета е в друго – ръстът на пенсиите негласно е обвързан с намаляването на броя на пенсионерите у нас поради измиране (все по-ранно от една страна) и от друга страна поради спадане на размера на пенсиите заради непокрити изисквания за трудов стаж.
.
6.
Вижда се, че социалните помощи и обезщетения ни струват все повече и повече. От бръкването в джоба ни те трайно са на четвърто място по щипването на банкноти от за нуждите на бюджета и НОИ и скоро ще се изравнят, както е тръгнало, с тези за образование и наука. Без реформи в тази сфера всичко ще е преливане от пусто в празно. А първата от тях е най-сетне тези разходи да се отделят от бюджета на пенсионната система и да се вкарат директно в републиканския бюджет, за да има яснота за действителния му дефицит.
.
7.
Разходите за благоустройство и околна среда практически не мърдат, ако се отчете и обезценката на лева. Т.е. както сега живеем в неуредици, така и ще продължим да живеем, както дишаме мръсния въздух на столицата,така ще продължим да го дишаме.
.
8.
Въпреки намаляването на държавния дълг в абсолютни размери, размерът на плащанията на лихви по него си е кажи-речи постоянно с вариация през годините около десетина милиона лв.
Държавният дълг си е толкова, колкото през 2018 и 2017 година – около 3300 лева на човек от населението. Реално обаче е по-голям, защото в тази сметка не влизат поетите заеми от държавната банка за развитие, както и поетите от някои други субекти на държавната власт.
.
9.
Разни субсидии, в които основно перо са тези за енергетиката, дето бълвала уж най-евтиния ток от АЕЦ Козлодуй, догодина ще ни излязат по 368 лв. от всеки човек от пеленачетата до пенсионерите. Все пак ще отбележа, че някакъв прогрес има – за тази година сумата е с 47 лв. по-висока.
.
10.
За тези години (от 2016 насам до 2020 вкл.) сметката е нараснала с 1 832 лева на човек.
От тях разходите за образование, здравеопазване, благоустройство и околна среда са нараснали с 574 лв. на човек.
Така „грижата за човека” в държавния бюджет формира само 31% нарастване на разходите за този гражданин спрямо 138% нарастване на общите разходи на бюджета.

–- Не съм доволен от сметката! А вие?–-

От числата излиза, че все по-дълбоко ни бъркат в джоба за тези години и все по-малко от това бръкване отива за конкретните човешки нужди от образование, здраве, околна среда. При това сметката включва всички граждани на България – вкл. пеленачетата и пенсионерите.

Официално работещите са 3.1 млн. души (вкл. занимаващите се с частен бизнес).
Т.е. СМЕТКАТА ЗА ВСЕКИ РАБОТЕЩ ИЗЛИЗА НА 15 184 ЛЕВА И 3 СТОТИНКИ!

На всеки касов бон накрая пише „БЛАГОДАРИМ ВИ” Наистина политическите сили и държавното управление трябва да благодарят за общественото бездействие спрямо това разхищение и кражби на парите ни.

Григор Лилов

Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.

Източник/ци: https://svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!