Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупцията е само усещане за безнаказано благоденствие: Близо 90% от проверените къщи за гости са с проблеми и ще трябва да връщат над 46 млн. лева

Близо 90% от проверените къщи за гости са с проблеми и ще трябва да връщат над 46 млн. лева
Автор: Михаил Стоянов, "Дневник"

Държавен фонд "Земеделие" обяви, че масово къщите за гости, които бяха проверени през юни тази година, са с проблеми. Институцията разпространи данни, според които от 288 проверени къщи 253 са с производства. Така при 88% от проверките са открити нарушения, съобщава "Дневник".

Скандалът с къщите за гости избухна покрай разкритията за купени нови апартаменти, на цени по-ниски от пазарните, от политици и хора на властови позиции. Разбра се, че къщи за гости с европари се правят за лично ползване, от хора, които също не са случайни. Стигна се до там, че на 24 април главният прокурор нареди да се проверят всички къщи за гости в страната, които са изградени със средства от Европейския съюз. Скандалът предизвика първо оставките на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, а след това и на Румен Порожанов като земеделски министър и постът беше зает от Танева. 

От проверените на място през юни 288 проекта към момента са обработени резултатите за 276 от тях. До момента са открити 253 производства за общо 46.4 млн. лв. От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43.1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3.3 млн. лева. 

Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка. За тях е необходимо извършване на детайлизиран анализ и проверка, включително получаване при необходимост на информация и от други институции. 

Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план. По-конкретно, установените нарушения за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката. 

Списък на бенефициерите, на които към днешна дата е открито производство за налагане на 100% санкция може да видите тук. 

Източник: "Дневник"

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!