Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горанов се възмути, че българинът не е готов на солидарност – все гледал в паницата на управляващите

Кой предложи да не се плаща първия ден от болничния не е онзи въпрос КОЙ? Няма този заряд. Имаше напрежение между ГЕРБ и ОП, че темпото, по което се изпълнява програмата на партньорите ни, не се изпълнява. Беше заявено, че ако искаме да продължим напред, трябва да се съобразяваме с политическите програми.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ.

„Това е пакет от мерки, предложени от управляващото мнозинство с техните плюсове и минуси. Няма значение кой го е предложил“, добави той.

„Обсъдиха се различни варианти, решения и перспективи. През последните години отчитаме удвояване и утрояване на неработоспособността.

Проблемът е в това, че българинът не е готов на солидарност, защото гледа на държавата като на чуждо тяло. Той иска да измами държавата. Това решение за нас не е грешно, защото ако говорим с работодателските организации, състоянието на пазара на труда е, че не са малко хората, които са готови да мамят системата“, обясни министърът на финансите.

Той отчете, че броят на болничните листове нараства значително около празниците. По думите му това може да се регулира и с репресивни мерки, но защо да се стига до там? „НК е писан за честните граждани, а не за престъпниците“, отбеляза Горанов. Той даде за пример Швеция, в която тези мерки са доста по-завишени. „Ние ще сме толкова по-бедни и далеч от успеха, колкото по-далеч стоим от ценностите, които богатите държави изповядват“, подчерта той.

На въпрос, че всяко негово предложение е посрещано с неодобрение, а идеите му са непопулярни, Горанов заяви: „Това е признак на политическа смелост. Това показва, че не си на власт самоцелно. Трудно е да променяме средата, която не се харесва на всеки“.

Попитан за Бюджет 2020 и това, че той е "още от същото", финансовият министър заяви: „Ние сме същите, които в последните 10 години печели доверието на хората. Ще инвестираме в образованието, инфраструктурата, здравеопазването, ангажиментите към НАТО. За мен най-важния ангажимент е образованието. Важно е да успеем средното образование, което е благо и ценност, за което загубихме време да развием. Загубихме най-ценното на едно общество – качеството на човешкия ресурс“.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!