Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Имало едно време великани (част 1)

(отляво надясно) Човек, висок около 180 см (6 фута), Голиат, Gigantopithecusи Кралят Ог от BashanGigantopithecusи Кралят Ог от Bashan

(отляво надясно) Човек, висок около 180 см (6 фута), Голиат, Gigantopithecusи Кралят Ог от Bashan

Еволюционистите не са склонни да приемат, че в миналото са съществували гигантски варианти на съвременния човек, тъй като няма еволюционно обяснение за тяхното съществуване, така както не са правени действителни опити да се обяснят гигантските варианти на съвременни животни. Това по принцип не е област, с която еволюционистите се занимават. Всъщност, науката не приема съществуването нито на скални отпечатъци от гигантско стъпало, нито на огромни човешки кости. Несъмнено, великанът не може да пасне никъде в еволюционната теория.

От друга страна, тези, които вярват, че Бог е създал света знаят, че според Библията, хора с ръст на великани са населявали някога Земята. Библията доста категорично заявява, че по това време (преди Потопа) е имало великани.  

За християнинът, който вярва, че Голиат действително е съществувал, няма нуждае да се занимава със смътностите на антропологията и нейните противоречия; той би могъл само да се пита дали са открити останки от расите и местоживеенето на тези гиганти. Отговорът, без да трябва да се сортира маймуната от пра-маймуната и от предполагаемия пра-човек, е „Да”, в което ще се убедим по-долу.

Какво казва Библията по въпроса за великаните?

2 Samuel 21
В друга битка, която се случи при Gath, имаше огромен мъж с шест пръста на всяка ръка и шест пръста на всеки крак – общо двадесет и четири. Той също се спусна от Rapha. Когато той се присмя на Израел, Jonathan, син на Shimeah, брат на David, го уби.

13:33
И там ние видяхме великаните, синовете на Anak, които дойдоха от великани: и ние бяхме в собствените си очи като скакалци, и така бяхме в техните.

Второзаконие 2:11
Които също бяха причислени към великаните, като Anakims; но Moabites ги нарече Emims.

Второзаконие 2:20
Това също беше описана като земя на великани: великани живееха тука в древни времена и Ammonites ги нарече Zamzummims;

Второзаконие 3:11
От великаните останаха само останките на Кралят Ог от Bashan; вижте неговия креват, който беше креват от желязо; не са ли в Rabbath от децата на Ammon? Девет лакти беше на дължина и четири лакти на ширина, лакти на човек.

Второзаконие 3:13
И останалата част от Gilead и цял Bashan, кралството на Oг, давам на половината от племето на Manasseh; целия район на Argob, с целия Bashan, който беше наречен земята на великани.

Състоянието на науката

Отне над 40 години за да се реализира, че Човекът Пилтдаун (Piltdown man), представен като човекоподобно изкопаемо намерено във Великобритания, е било измама. "И може това да изглежда безвредно за вас сега, когато е разкрито. Но знаете ли, че над 500 души са получили докторските си степени с написване на своите докторати за Човека Пилтдаун? Ще дръзна да кажа, че никой не е взел обратно тези докторски титли след като това беше разобличено, и тези хора са преподавали на стотици хиляди [други] хора.", Уайят, Бюлетин №5.

През 1982 година д-р Лаял Уотсън заяви: "Вкаменелостите, които декорират нашето родословно дърво са толкова малко, че все още има повече учени отколкото вкаменелости. Забележителен е фактът, че всички материални доказателства за еволюцията на човека не могат да запълнят дори и един ковчег!".

В подобен дух, статия, публикувана през 1994 г. в списанието Time призна, че: "Въпреки разкопките, продължаващи повече от един век, списъкът на вкаменелостите остава изнервящо къс. С толкова малко доказателства, дори да има само една кост, която не се вмъква никъде, тя може да преобърне всичко. На практика, всяко голямо откритие е предизвиквало сериозни сътресения в общоприетите разбирания и е принуждавало учените да съчиняват нови теории при яростните си дебати.".

Преди наскоро развитите техники за датиране с помощта на радиоактивни материали съществуваха само два основни метода за определяне възрастта на една вкаменелост.

Първият беше геоложкият слой, където образецът е намерен. Вторият, прилаган най-вече за човешки вкаменелости, беше общият вид: дали той е маймунски и "примитивен", или по-скоро наподобява този на съвременния човек.

Тези два критерия се прилагат все още нашироко, тъй като мнозинството от древните останки на първия човек са напълно вкаменени и въглеродните методи за датиране не могат да бъдат използвани.

Но от дълго време е прието, че ако вкаменелостите на първите хора се подредят според тяхната степен на примитивност, този ред ще противоречи на античността на геоложките слоеве, където са намерени.

Гигантопитек и мегантроп (Gigantopithecus и Meganthropus) 

Тези факти са безспорни; имало е раса или група от хора, намерена в Австралия, наречена от археолозите "мегантропи". Тези хора са били с много големи размери - между 2 и 3.6 метра (7-12 фута) високи. Заедно с тези хора са намерени мега инструменти - артифакти, така, че тяхната човекоподобност не може да се поставя под въпрос.

Гигантска човешка бедрена кост, намерена в Турция

Гигантска човешка бедрена кост, намерена в Турция

Четири фрагмента от челюсти и хиляди зъби са открити в Китай на "гигантопитек блеки" ("gigantopithecus blacki"), назован така по името на своя откривател. Въз основа на размера на зъбите и долните челюсти се смята, че той е бил около 3-3.6 метра (10-12 фута) висок и тежал 540 килограма (1200 фунта).

"Проблемът" е, че човешките вкаменелости са най-редките от всички и обикновено оцеляват само най-твърдите кости, като челюсти, зъби и черепи. Както при повечето художествени изобретения на "първобитния човек", голяма част от детайлите са просто предположения.

Въпросът е, гигантопитекът човек ли е, или маймуна? Ясно е, че хора-гиганти са живели някога. Разбира се, учените се страхуват от осмиване и вместо да определят точния размер на индивидите, притежаващи по-големи черепи и зъби от нас, те предпочитат да използват термина „груб”.

Антрополозите прекарват голяма част от времето си в опити да определят какво е маймуна, какво е човек, кой от кого е произлязъл и така нататък. Сега повечето приемат гигантопитека за маймуна (което е по-удобно за теорията за еволюцията), но поне неговият cъ-откривател, а и много други, все още не виждат разликата между зъбите и челюстите на гиганта и другите, така наречени предшественици.

Пример за мега инструмент, дълъг над 45 сантиметра (18 инча). От статия на Скот Коралес.

Пример за мега инструмент, дълъг над 45 сантиметра (18 инча). От статия на Скот Коралес.

Както казахме, всеки вярва, че мегантропът със своите мега оръдия на труда е бил "човек". Оръдията на труда са намерени в същия район, в който и гиганта, но има тенденция те да се свързват с откритите на същото местоположение други "видове".

Сравняване на оръдията на труда на мегантропа от шест места показва значително стилизиране на брадвите, ножовете, теслите и други инструменти, оформяйки два разграничими културни периода. Оттогава те биват назовавани от "ранния" и "късния период". "Ранният период" е най-старият и най-примитивният, а оръдията на труда от този период датират от преди 60 000 до 180 000 години. Докато "късният период " показва по-напреднало стилово майсторство.

Населението от аборигени в областта Bathurst (Австралия) датира от поне 50 000 години, което прави очевидно това, че аборигените са живели рамо до рамо с хората на мега-оръдията...

Гигантските артифакти на хора от Каменната ера са намерени в централната и западната част на щата Ню Саут Уелс и южната и северната част на щата Куинсленд, Австралия. Тези оръдия на труда се състоят от ръчни брадви, прътове, хаванчета, тесли, ножове и други инструменти, често вариращи в тежестта си от 3.6 до 16 килограма (8-36 паунда), или дори повече.

Изображения на черепите на: австралопитек (горе вляво), мегантроп (вдясно), съвременен човек (долу вляво), и шимпанзе.

Изображения на черепите на: австралопитек (горе вляво), мегантроп (вдясно), съвременен човек (долу вляво), и шимпанзе.

Всъщност, тези артифакти са идентични с използваните от мегантропа, Гигантският човек от Ява, населявал югоизточна Азия преди повече от 'един милион години' , мегантропът е бил висок 365 cm (12 фута) и е тежал 200-450 kилограма (няколкостотин фунта).

В заключение може да се каже, че в началото на миналия век са били намерени необикновено големи човешки зъби и челюстни кости. Собствениците на тези, открити в Австралия и Европа са наречени мегантропи, а намерените в южен Китай и Ява стават известни като гигантопитеци.

Тяхното съществуване не представлява загадка за вярващите в Библията, тъй като там се споменава за великани, живели преди Потопа (Генезис 6:4).

А за вярващите в археологическите доказателства ще предоставим поредица от статии с такива за съществуването на великани в миналото.

Имало едно време великани (част 2)

Източник/ци: s8int.com/Буднаера

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!