Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Индипендънт": Българите са главатари на търговията с бебета

Под заглавие "Български майки подлъгани да продават бебетата си" британският в. "Индипендънт" публикува статия за българките, въвлечени в трафик на бебета в Гърция.

Изданието разказва ужасяващата история на 23-годишната Яна Добрева Йорданова, пристигнала в Гърция заедно с три свои бременни сънароднички, за да търси препитание. Йорданова и останалите българки не намерили работа, но установили, че Александър, човекът, който ги е докарал в Гърция, имал далеч по-печеливш план. Той искал да продаде бебетата им за по 3000 евро и след това да се отърве от българките.

Търговията с бебета в Европа процъфтява, посочва "Индипендънт". Според вестника всяка година стотици жени биват подлъгани да предприемат отчаяно пътуване от България за Гърция, за да спечелят пари и да се опитат да започнат по-добър живот.

Александър е само един от членовете на известна престъпна банда, която трупа пари от трафика на бременни жени и на техните новородени, продавани на цени, достигащи на черния пазар до 20 000 евро за бебе, пише изданието.

Според британската медия сега полицията в България и в Гърция се опитва да пресече този трафик. Над 20 заподозрени за трафик на бебета и предполагаеми купувачи на новородени са арестувани през последните месеци в цяла Гърция, пише изданието.

Вестникът припомня, че съгласно последния доклад на Интерпол българи са "главатари" на европейската мрежа за трафик на бебета и са разследвани в Гърция, Италия, Франция и Португалия.

Според представител на полицията в Атина, цитиран от в. "Индипендънт", търсенето на бебета в Гърция нараства и престъпните банди стават още по-силни и заможни.

"Бандите са от по пет, десет и дори повече хора. Тази бройкае необходима, за да бъде открита подходяща бременна жена в България, да бъде транспортирана през страни като Австрия и Италия до Гърция, да бъде отведена в болница, където да роди детето си и да й бъде намерено подходящо място, където да остане, докато се появи купувач за бебето", разказва Димитрис Цодрас от звеното за борба с организираната престъпност към атинската полиция.

Спасената от мрежата на трафикантите Яна Йорданова и нейните три бременни сънароднички сега са в болница в гръцкия град Ламия и скоро ще се приберат у дома в Бургас - град, който е един от най-заможните в България и е атрактивно място за местния елит и за чужденците, пише "Индипендънт". Но Бургас е и един от центровете на престъпните мрежи в Югоизточна Европа, припомня вестникът и цитира полицейски източник в България, според когото до 15 процента от туризма в региона се финансира от пране на пари на криминални групи.

Британският всекидневник припомня, че жени като Яна Йорданова, която в Бургас обитава ромското гето и преживява с помощи от по 2 евро на ден, са отчаяни и са готови на всичко, за да започнат по-добър живот. Затова те тръгват доброволно с трафикантите на новородени и се обръщат към полицията, само ако не получат парите си./БТА/

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!