Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Захариева: Срам ме е, защото заради България може в целият ЕС да не се прилага “Истанбулската конвенция”

България ще бъде причина в целия Европейски съюз да не може да бъде прилагана Истанбулската конвенция. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на депутата Иво Христов от БСП.

Отказът на България да ратифицира конвенцията произтича от решението на Конституционния съд, че документът противоречи на Конституцията ни, припомня БНР.

“Може да се гордеете с това. България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага тази конвенция. Имате повод за гордост, така да се каже. След като една от държавите изрази такова несъгласие и нямаме единодушие, няма как Европейският съюз да я прилага. Разбира се, това не означава, че различни държави, които вече са я ратифицирали, няма да я прилагат”, каза вицепремиерът Екатерина Захариева. 

И добави, аз като гражданка на ЕС се срамувам от това, но като българка трябва да се съобразя с решението на съда в България.

Ще оттегли ли подписа си от Истанбулската конвенция министър Захариева, попита преди това от парламентарната трибуна депутатът от БСП проф. Иво Христов. Той припомни, че на 20 април 2016 г. България е подписала Истанбулската конвенция, като подписът е на сегашния министър на външните работи Екатерина Захариева. „Конституционният съд постанови, че текстове на Истанбулската конвенция противоречат на нашата Конституция. МС оттегли от

Народното събрание предложението за нейната ратификация, но въпросът не е окончателно решен. Бъдещото ратифициране на този документ от ЕС ще ни задължи да прилагаме разпоредбите на Конвенцията“, подчерта проф. Иво Христов. „Не споделям инсинуациите, че едва ли не благодарение на някаква наша позиция сме възпрепятствали ЕС да приеме адекватни юридически текстове за борба с домашното насилие. Това се нарича спекулация“, категоричен е той.

Според него проблемът с Истанбулската конвенция въобще не е в материята за насилието срещу жени и деца. „Аз съм юрист и знам, че в българското право има достатъчно инструменти такава практика да не се допуска. Големият проблем не е отсъствието на нормативна база, а в нейното адекватно приложение“, каза още депутатът от левицата. По думите му, под миловидната форма за борба с насилието срещу жени и деца, се опитват да прокарат идеи, ценности и практики, абсолютно несъвместими с българския цивилизационен код. „Ако министър Захариева подкрепя една такава тенденция, много жалко за българското правителство“, коментира проф. Иво Христов.

Истанбулската конвенция е инициатива на Съвета на Европа. Тя беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. и влезе в сила през август 2014 г., като бе подписана от ЕС през юни 2017 г. Освен България, още няколко държави от ЕС не са ратифицирали конвенцията. Сред тях са Унгария, Чехия, Словакия и Ирландия, припомня БНР.

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!