Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какви щяха да бъдат те, ако не беше 10 ноември

каквиfe576f9c3dae9e64b5f65487d8bacabf_big

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни

Имаме си изявени политици и управленци. Имаме олигарси, шампиони по математика и физика, неприлично забогатели партийци, социолози и политолози, конкуренти на слънчогледите и пр. Имаме магистрали, цехове за автомобилни кабели, нелегални фабрики за цигари и алкохол, IT-фирми, лъскави чалготеки, шоу формати, просяци и пенсионери по-бедни от просяци, организирана и неорганизирана престъпност, мафия и приватизационни фондове… Всичко си имаме, само свобода си нямаме, както казва Василий Гросман.

Тези дни отбелязваме 30 години от 10 ноември. Питаме: Какви, аджеба, щяха да бъдат много от героите на днешния ден, ако Берлинската стена не беше паднала? Например Бойко Борисов?

Премиерът Борисовщеше да е началник на столичната пожарна. Завършил е този факултет в Школата в Симеоново, щеше по тази линия да се развива. Става и за партиен секретар на пожарната, съдейки по отказа му да напусне БКП при деполитизирането на армията, милицията съда и прокуратурата през 1991 г. Мъжествен пожарникар, каратист, с дисертация в джоба. И щеше да живее само в Банкя, защото резиденцията в Бояна щеше да е заета от други. Някои можеше да засекат Борисов и около „Магурата“, където да преподава уроци на Влади Горанов, който щеше да прохожда в занаятакак се печели на чужд гръб.

От Горанов щеше да излезе добър счетоводител в Долни Дъбник или Плевен, даге…

Президентът Румен Радевго виждаме като командващ на ВВС и дори началник на Генералния щаб. Второто обаче е малко вероятно, защото поста бе предимно за офицери от сухопътните войски, сиреч от кашимерията. Щеше да се хвали с диплома от Военно-въздушната академия „Гагарин“ в Монино, край Москва, а не от Военно-въздушния колеж „Максуел“ в САЩ. И щеше да е член на БКП, няма начин.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание – кой да повярва. Този късмет милата не го е дори сънувала. Цветето щеше да се занимава с шприц формите за пластмаса, които се произвеждат в предприятието в Кърджали, където е била машинен инженер. Щеше да тича в събота и неделя до родното Болярово за да прави туршии и компоти. В компанията щеше да е майстор на кючека и да ръси бисери. И сега го прави, но от най-високата трибуна. Например: Солисти търсят в операта, парламентът е добре сработен оркестър. Освен това смята, че Пекин е столица на Виетнам. На това някои казват „пекинска патица“…

Георги Марков, депутатът от ГЕРБ и лудият фен на Бойко Борисов и Виктор Орбан. Георги е правист. Щял е да бъде развиван по няколко линии. Истински началник обаче щеше да му е сегашният проф. Димитър Иванов, който тогава е бил началник на 6-ти отдел в Шесто управление на ДС. Марков щеше да докладва под псевдонима „Николай“ и да стане я декан, я ректор. Според заслугите.

Самият Димитър Иванов най-вероятно отдавна щеше да е министър на вътрешните работи, но Десети прекъсна неговия възход. Затова се ориентира към историята, Стефан Стамболов и стана професор в Библиотекарския. Също и издател на в. „Земя“.

Цецо Цветанов или Цецо „Асансьора“, както някои го кръстиха след аферата „Апартаменгейт“. Семпла работа е бил Цецо преди Десети, семпъл си остана и след това. Но съдбата е голям шегаджия – от сержант го направи вътрешен миистър и вице-премиер. Не е честно, ще кажете. И много опасно, ще допълним ние. Щото, нали, все пак трябва и някакви качества да има в багажа. Цецерон щеше да е учител по физическо или да записва кой влиза и излиза в сградата на „6-ти септември“, ако не беше дошла демокрацията. Специално за него тя долетя на крилете на Бате.

Ахмед Доган?Да помислим… Със сигурност сътрудничеството му със службите щеше да изиграе решаваща роля, каквато играе и сега, но по друг начин. Меди Доганов вече щеше да е полковник от Първо главно, но малцина щяха да знаят това. Щеше да е получил награди за заслугите си към НРБ и по линия на „възродителния процес“. Нямаше да създаде ДПС, но щеше да е стълб в първичната партийна организация. Агент „Сава“ щеше да получава две заплати и две пенсии – една от формалната си публична работа и друга – по линия на службите. А можеше турците да са го разкрили и да лежи в техен затвор. Вместо това, забогатя като крез и дърпа конците на управленията от години.

Стигаме до вълнуващата фигура на Делян Пеевски. На 10 ноември Делянчо е бил кръгличко и доста тежко за възрастта се 9-годишно момченце. Не се е увличал по спорта, а учението му е тежало много. Затова щеше да атакува пионерската и комсомолската организации. С майка като Ирена Кръстева успехът му е бил гарантиран. Тя щеше и тогава да стане шеф на Тотото, а той – щастлив печеливш на два-три джакпота. Вместо по линия на НДСВ и ДПС, щеше да израсне в БКП и ДС. Има талант за тази работа. Щеше да стане прекрасен партиен и стопански ръководител. Като гендиректор на Булгартабак или Кинтекс щеше да отговаря по линия на ДС за контрабандните канали на цигари, амфетамини, оръжие за диктаторски режими и пр. Но съдбата си знае работата: и сега отговаря и пак по същата линия. И тогава, както и сега, щеше да обича лудо Съветския съюз и да мрази гадните американци.

Менда Стояновапък щеше да е обигран данъчен инспектор. Строга, но готова да помогне на изпаднал в беда алкохолен бос, да речем. Е, нямаше да е доктор хонорис кауза на Пловдивската музикална академия, но пък щеше да има пълния набор на соцноменклатурата: Лада/Волга, вила, два-три апартамента на различни имена и буркани с пачки, закопани в някой двор.

Андрей Райчевнай-вероятно щеше да преследва кариера по комсомолска линия. Секретар на ЦК на ДКМС и дори първи секретар щеше да му приляга. После в апарата на ЦК на БКП, в отделите за идеологическа работа или култура, медии и анализи.

Корнелия Нинова, като отличничка от Гимназията за древни езици и култура и юридическия факултет на СУ, но пък момиче от село, щеше да тръгне от най-първото стъпало. Следовател, после прокурор и един ден… кой знае. Само че не е завършила школата в Симеонова като Иван Гешев…

И като споменахме Гешев… При него е ясно: Симеоновската школа, полицай, разследващ полицай, следовател… И така до пенсия, колкото и да е бил амбициозен. Защото соц, соц, но се искаха и други качества все пак. Не е като в условията на триумвират – летиш до луната с дизелова ракета. Сиреч от „Младост“ през Перник та до главен прокурор.

Г-н Цацаров, ах г-н Цацаров– не сме го забравили. И той, подобно на Нинова, има добра основа от училище и университета и след като стигна до шеф на Пловдивския съд, щеше да продължи нататък и нагоре. Пък и Пеевски като влиятелен партиен и стопански ръководител щеше да му помогне с каквото може…

Йорданка Фандъкованямаше да е кмет на столицата, това е 100% сигурно. Но щеше да е добра учителка по руски (Здравствуйте, наша Татяна…), после директор, след което среден пенсионер. И нямаше да я измъчва мисълта какво да прави с Паметника на съветската армия, защото щеше да го обгрижва и да полага цветя на 9 май, 9 септември, 7 ноември, 3 март, 2 юни…

От СИК и ВИСможеше да излезе някой треньор по борба, но със сигурност повечето щяха да въртят търговия с дънки, кожухчета и златни пръстени от Турция. Което означава половината от тях да станат „уши“ на службите, а другата половина – клиенти.

За лечение нямаше да доплащаме кеш, а да носим шоколадови бомбони, варени пилета и дамаджани. За пломба – 20 пресни яйца, за коронка – пуяк. На монтьора в сервиза – уиски, а за тройка в университета – свирка… Тарифите не са се променили много…

Ако не беше Десети ноември… Но беше и се случиха едни други неща, вместо очакваните. Повечето неприятни.

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни

Източник: frognews

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!