Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корупцията се приема в България като начин за решаване на проблеми във всички нива на властта

Корупцията се приема в България като начин за решаване на проблеми във всички нива на властта - от глобите на КАТ до крупните приватизационни сделки.Това заяви във Велико Търново Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. На среща с граждани той представи изводите от едногодишната работа на парламентарната комисия.

Според обобщените данни за периода в комисията са постъпили за разглеждане 459 сигнала за корупция, като най-много - 69 са случаите, които се отнасят за звена на съдебната власт. Срещу действия на местните органи на властта са постъпили 51 сигнала, а 22 - за органите на МВР. Потвърдени данни за корупционна практика са установени в 53 сигнала, а в процес на проверка и контрол са над 130 сигнала, съобщи Великов. Нови 20 сигнала за корупция ще бъдат разгледани на заседания на комисията през този месец, каза Бойко Великов.

Сред тях той посочи новопостъпили данни за незаконни форми на обучение в изнесени центрове на висши учебни заведения, сигнали за корупционни практики при усвояване на средства по програма САПАРД и по проекта "Интеграция на ромското население ", финансиран с 1.8 млн.евро от програма ФАР. Според Бойко Великов корупционната среда в обществото се подхранва от липсата от ефективна система за вътрешен контрол във всички структури на изпълнителната власт от малките общини до министерствата и ведомствата.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!