Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След 27 г. делото за геноцида в Камбоджа влезе в съда

В Камбоджа започна съдебният процес срещу все още живите бивши ръководители на червените кхмери, при чието управление загинаха близо 2 милиона души между 1975 и 1979 г. предаде Франс прес.

След 27-годишно протакане на церемония в Сребърната пагода на кралския дворец в Пномпен 17 камбоджански и 10 чуждестранни магистрати положиха клетва "да осъдят извършените в тогавашна Демократична Кампучия престъпления достойно, честно, при прозрачност, независимост и в съгласие с конституцията и законите на страната".

Макар и символична, церемонията официално даде началото на процеса срещу последните висши кадри на червените кхмери. Следствието трябва да започне в средата на юли, а самият процес - в средата на 2007 г.

Бюджетът на целия процес, който вероятно ще продължи около три години, възлиза на 56,3 млн. долара, предоставени от дарители. Трибуналът ще работи под патронажа на ООН.

Само двама от десетината живи водачи на червените кхмери днес са в затвора за геноцид, останалите живеят на свобода в Камбоджа. Пол Пот, лидерът на червените кхмери по време геноцида почина през 1998 г., припомня Франс прес.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!