Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Човекът с 36 000 лева държавна заплата сам се назначил да управлява и дъщерни дружества

SS-4

В явен конфликт на интереси директорът на Българската банка за развие (ББР) Стоян Мавродиев се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си.

Засега не е известно дали Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) смята да се самосезира по случая както направи наскоро спрямо изпълнителния директор на БЕХПетьо Иванов, съобщава „Капитал“като посочва, че от антикорупционната комисия не са отговорил на въпросите по случая.

Изданието припомня, че през лятото при декларирането на имущество на публичните личности се разбра, че най-високоплатеният кадър във всички държавни институции и фирми е Стоян Мавродиев, който получава заплатапо 36 хил. лв. месечно, което е повече от заплатите на президента, премиера и управителя на БНБ, взети заедно.

През лятото антикорупционната комисия откри, че шефът на БЕХе в конфликт на интереси, защото е участвал в заседание на борда на БЕХи е гласувал самият той да бъде назначен в борда на дъщерното му „Булгаргаз“. После сам е подписал със себе си в двете си функции договор, с който се назначава. А в средата на 2019 г. отново на заседание на борда на БЕХе гласувал за приемане на отчетите на „Булгаргаз“.

Аналогична ситуация в ББРописва „Капитал“. На едно от първите заседания на новия управителен съвет на банката са гласувани промени в двете дъщерни дружествана ББР. С едното от тях за председател на съвета на директорите на „Национален гаранционен фонд“ е избран Стоян Мавродиев.

Година по-късно е учреден „Фонд за капиталови инвестиции“, в което акционери стават ББРи Национален гаранционен фонд. На учредителното събрание присъстват и то се ръководи от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те участват в решението за избиране на съвет на директорите на „Фонд за капиталови инвестиции“ в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров.

Впоследствие на същия ден новосъздаденият съвет на директорите избира Стоян Мавродиевза изпълнителен директор. Отново в същия ден на заседание на управителния съвет на ББРсъщите три лица одобряват избора на Стоян Мавродиевза изпълнителен директор.

Така излиза, че ако в случая с Петьо Иванов е имало конфликт на интереси, в ББРтой се е мултиплицирал в регулярна практика, тъй като подобни решения е имало и няколко пъти след това, посочва „Капитал“. От декларацията на Мавродиев не се разбира каква част от декларираната заплатаидва от поста му начело на банката и каква от управлението на другите структури.

Новината коментира във фейсбук и доц. Петър Чолаков:

Днес стана ясно, че Стоян Мавродиев сам се е назначил за директор на дъщерни дружества на Българската банка за развитие и получава 36 000 лв. на месец. Честито!

Това написа във Фейсбук доц. Петър Чолаков. Той уточнява в профила си:

Финансовият министър Горанов днес каза, че местните данъци в България били твърде ниски. Разбира се, г-н Горанов живее в чуждо жилище, за което не плаща наем.

Хубав ден!

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!