Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Решението на властта за борба с бедността сред възрастните хора – трудова активност

big_114

Насърчаване на трудовата активност на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова за бедността сред възрастните хора.

Така тя отговори на въпрос на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем, пише actualno.com.

„Според статистиката в България съотношението между работещи и пенсионери към момента е 3:1. Прогнозите са, че след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7 процента от населението на България. До 2050 – твърди се, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи.

Освен демографската криза, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и друг проблем – застаряването. Това променя структурата на обществото и няма как да не буди притеснения, да представя предизвикателства пред икономиката, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност“, посочи Гьоков.

По думите му липсват адекватни политики, насочени към възрастните хора и има сериозно забавяне на прилагане на политики за справяне с тенденцията на застаряващото население.

„Какви ще бъдат политиките и мерките, които правителството ще предприеме за създаване на условия за достоен живот на възрастните хора и за активното им участие в икономическия и социален живот“, попита Гьоков.

Възрастните хора стават във все по-голяма степен ценен актив за пазара на труда. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, пише novini.bg.

По думите на министъра, в текущата ситуация на пазара на труда, в условия на недостиг на работна сила, възрастните хора са резерв, който се използва от работодателите, а държавата насърчава включването им на пазара на труда.

По данни на НОИ в края на 2018 г. над 197 хиляди пенсионери, получаващи лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, продължават да работят и да се осигуряват, посочи Петков.

Повишаването на заетостта сред възрастните хора е устойчива тенденция от 2012 година. По данни на НСИ заетостта при хората на възраст от 55 до 64 години нараства с 15 процентни пункта – от 45,7 процента през 2012 г. до 60,7 процента – през 2018 година. През второто тримесечие на 2019 г. коефициентът на заетост за тази група е 65 процента. Продължава да намалява безработицата сред по-възрастните – за 2018 г. коефициентът на безработица за хората на 55 и повече години е 4,4 процента.

За второто тримесечие на тази година стойността на показателя за тази група е 3,5 процента, допълни министър Петков.

Насърчаването на активния живот на възрастните хора и по-дългото им оставане на пазара на труда се преследва с насърчителни мерки, подчерта Петков.

Той допълни, че в бюджета на МТСП за 2020 г. политиката на пазара на труда, включително и мерките за насърчаване на по-дългото оставане на възрастните хора на пазара на труда, се реализира чрез Националния план за действие по заетостта. За него в проектобюджета са предвидени 73 милиона лева, като тази сума е същата като използваната и през предходните години за тази политика. Целта е парите за 2020 г. да бъдат по-добре фокусирани и използвани по-ефективно, каза Бисер Петков.

МТСП вече разработва националния план за 2020 година. Ще продължи активната работа с безработните над 50 години, като ще има специален акцент към тези без квалификация и ниска степен на образование, които са достигнали предпенсионна възраст, както и към тези, които притежават квалификация, която не се търси от работодателите.

Подкрепата ще бъде фокусирана в няколко области – ще се предоставят услуги, съобразени с личностния профил, посредничество за намиране на работа, включване в програми и мерки. Усвояване на цифрови умения също е предвидено като мярка, за да могат възрастните да останат по-дълго време на работа.

Ще се осигурят стимули за работодателите, които осигуряват заетост на по-възрастните хора. Дългосрочните приоритети в политиката по заетостта ще се определят в новата стратегия по заетостта с хоризонт до 2030 г., която се подготвя от междуведомствена работна група към МТСП.

Министър Бисер Петков отново потвърди намерението на правителството стриктно да се придържа към определените през 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване условия и изисквания за пенсиониране до 2037 година.

Близо 100 000 са работещите пенсионери и броят им расте, каза социалният министър Бисер Петков.

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!