Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мониторингът над България и Румъния за корупция и независимост на съдебната система ще продължи

evroparlament

Евродепутатите препоръчаха България и Румъния да продължат да бъдат наблюдавани за корупция на високо равнище и независимост на съдебната система. Това трябва да се случи в рамките на по-широк механизъм, който да обхване всички държави в ЕС.

Комисия в Европарламента обсъди последните доклади на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), според които България е изпълнила критериите, а Румъния е отстъпила от предишните си постижения.  

Никой от евродепутатите, включително и българските, не поиска въобще да бъде спрян мониторингът над двете държави, съобщава Сега.

Най-настойчиви за въвеждането на общ механизъм за всички в ЕС бяха румънските евродепутати, защото без него МСП би продължил да действа само за тях. 

Ирландската евродепутатка Клеър Дали се изказа най-остро срещу констатацията на Еврокомисията, че България е изпълнила всички критерии по МСП. Тя напомни корупционните скандали от тази година – апартаментгейт и къщите за гости, фаворизирането с евросредства на фермерския елит и и наливането им в проправителствени медии. 

Фрог нюз

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!