Радикалният марксист-ленинист Карлос Чакала ще съди Франция за “отвличането” си

В момента 56-годишният Илич Рамирес Санчес излежава доживотна присъда във френски затвор за тройно убийство от 1975 г

Терористът Илич Рамирес Санчес (Ilich Ramirez Sanchez), известен повече с прозвището си Карлос Чакала, ще съди Франция за отвличането си. В иска на Чакала, изпратен и до France Presse, се посочва, обстоятелствата около ареста на терориста в суданската столица Хартум през 1994 г., напомнят повече на отвличане от страна на френските тайни служби.

Карлос, който в момента излежава доживотна присъда във френски затвор, заради тройно убийство, извършено през 1975 г., настоява, че бившият началник на френските спецслужби DST, ген. Филип Рондо (Philippe Rondot), е нарушил закона с несанкционирания му арест в Хартум и изпращането му във Франция с частен самолет.

Основания за обвиненията на Чакала, дало интервю на генерала за френския ежедневник Le Figaro от януари т. г. В него Рондо разказва, как от борда на самолета, който вече се намирал над Кайро, позвънил на президента на Франция, за да обяви ареста на терориста. Според Карлос, изявлението на Рондо може да послужи “в качеството на собствено признание, че той е един от авторите на заговор за отвличането и тайното прехвърляне в трета страна на гражданин на Венецуела”.

Илич Рамирес Санчес бе арестуван в тайната си квартира в Хартум от агенти на френските спецслужби, със съдействието на суданското правителство. Радикалният марксист-ленинист започна терористичната си кариера със зрелищно отвличане от срещата на петролните министри от ОПЕК във Виена през 1975 г. Той неведнъж се е хвалил, че в организирани от него атентати през следващите 20 години са загинали повече от 1 500 души.

Чакалът вече опита веднъж да съди Франция за отвличането си през 1996 г., но тогава Върховният съд на страната отхвърли иска му.

Източник/ци: bgfactor.org

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни