От Европа помагали на САЩ при нелегални трансфери на затворници

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ разобличи днес помощта, която някои европейски държави са оказали "умишлено" на САЩ при нелегалните трансфери на задържани по подозрение за терористична дейност хора, предаде Франс прес.

След като изслушаха доклада на швейцарския парламентарист Дик Марти за тайните полети на ЦРУ, превозващи затворници, депутатите от ПАСЕ приеха резолюция по този повод.

В нея те констатираха, че САЩ са изплели "паяжина", в която някои хора са се озовали като в капан. Посочват се случаи, при които хора, заподозрени единствено, че симпатизират на терористични организации, са изчезвали, били са задържани тайно или са прехвърляни незаконно от една държава в друга, в това число и в държави, за които е известно, че прилагат мъчения.

"Някои държави умишлено са помогнали на САЩ да доведат до успешен край подобни незаконни операции, други са ги толерирали или просто не са искали да знаят за тях. Те също така са положили големи усилия, за да запазят тези операции в тайна", се казва в приетата днес от ПАСЕ резолюция.

За депутатите от ПАСЕ нито националната сигурност, нито държавната тайна не оправдават подобни нелегални операции.

ПАСЕ прикани държавите членки на Съвета на Европа да преразгледат двустранните си споразумения със САЩ, и по-специално онези, които се отнасят за разполагането на американските войски в Европа и използването от тях на военни или други инфраструктури.  Подобно преразглеждане ще покаже дали тези споразумения са в съответствие с международните стандарти за защита на правата на човека.

ПАСЕ поиска специална комисия да продължи проучванията на твърденията за тайни полети и затвори на ЦРУ, като се има предвид, че нови факти все още са в процес на установяване.

В препоръка към Комитета на министрите на Съвета на Европа се иска приемането на  "общи мерки за по-голяма защита на правата на хора, заподозрени за терористични дейности,  които са отвлечени, задържани или транспортирани". Препоръката настоява за приемането на "минимални изисквания" за защита на правата на човека в двустранните и многостранните споразумения.  

Източник/ци: dariknews.net

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...