Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Макрон хвърли бомба: НАТО е в мозъчна смърт, Европа трябва да възстанови диалога с Русия

макрон-путин

НАТО е в „мозъчна смърт“, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за днешния брой на британското сп. „Икономист“. Той има предвид оттеглянето на САЩ от ангажиментите им към пакта и поведението на Турция, която е член на алианса.

„Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО“, каза Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

Държавният глава на Франция заяви, че европейските страни не могат повече да разчитат на Съединените американски щати по отношение на защитата. Европа трябва да се „събуди“, предупреди Макрон.

Подобна позиция изрази и канцлерката на Германия Ангела Меркел, която след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп предупреди, че Европа трябва да вземе съдбата в свои ръце и да не разчита на Вашингтон. Еманюел Макрон заяви, че страните от Стария континент се намират на „ръба на пропаст“.

Европа трябва да възстанови диалога с Русия, заяви още президентът на Франция, цитиран от РИА Новости.

Според Макрон това е важно за региона. Той призна, че има недоверие по темата от Балтийските страни и Полша.

„Мисля, че това не е наивно. Ние ще трябва да намерим общ език с нашите съседи. Ако не го направим, това ще е грешка. Трябва да мислим разумно по въпроса“, заяви Макрон.

Той вече на два пъти прие руския президент Владимир Путин във Франция. Двамата заявиха, че търсят решения за диалог.

Факти БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!