Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Активистът Тън Бяо: "Гао Джишън е най-храбрият адвокат в Китай"

Гао Джишън Амнести интернешънъл

(Амнести Интернешънъл)

Amnesty.org

Гао Джишън е прочут китайски правозащитен адвокат. От 2005 г. насам е многократно отвличан, задържан и изтезаван. През август 2017 г. изчезва безследно и оттогава няма информация за него.

Представяме ви публикувана от "Амнести Интернешънъл" статия на Тън Бяо, китайски адвокат и приятел на Гао Джишън. Тън Бяо е преподавател в Пекинския университет за политика и право. Арестуван през март 2008 г. и през февруари 2011 г. Сега е гостуващ преподавател в Юридическия факултет на Харвардския университет.


През 2004 г. видях отворено писмо до Националния народен конгрес относно Фалун Гонг, религиозна група в Китай. По онова време, последователите на Фалун Гонг бяха подложени на масово, продължаващо пет години преследване, но никой не смееше открито да говори за това. Повдигането на въпроса публично от страна на един адвокат беше проява на изключителна храброст, затова обърнах внимание на името му: Гао Джишън.

Движението за защита на човешките права в Китай тъкмо набираше скорост. Имаше не повече от двайсетина действащи правозащитни адвокати. Нямах търпение да се срещна с Гао и имах щастието да го направя седмици след публикуване на отвореното писмо.

Той беше висок, енергичен и имаше здрав вид. Изглеждаше дружелюбен, с чувство за хумор и смехът му отекваше из цялата стая. Нищо не го разгневяваше повече от несправедливостта. Разговаряхме до късно през нощта и скоро започнахме да работим заедно върху случаи на нарушаване на човешките права.

Първият случай беше на Цай Джуохуа, пастор в домашна църква в Пекин, арестуван заедно с членове на семейството му. Беше обвинен в незаконна търговия с копия от Библията. Тогава за първи път станах свидетел на финеса и красноречието на Гао в съдебната зала. Съдът пренебрегна законното право на майката на Цай да присъства на съдебния процес, и Гао опроверга съдията с разпалени аргументи. Впоследствие двамата с Гао често присъствахме на служби в домашни църкви в Пекин, а по-късно той официално прие християнството като вяра.

Работихме заедно и по случая "Шаанси Ойл". Един от адвокатите по делото, Джу Дзиуху, беше арестуван и задържан в центъра за задържане Юлин в Шаанси. Поехме защитата на Джу. Посетихме центъра и преди да си тръгнем, си направихме снимка до главния вход. Мигом, над дузина полицаи се втурнаха към нас и започнаха да ни разпитват защо правим снимки. Мислеха, че могат да ни изплашат, но ние имахме опит с такива ситуации и решително им се противопоставихме. След случката Гао се възмути: "Ако се отнасят по този начин към адвокатите в костюми, представи си какво правят със задържаните!"

На връщане минахме през дома на Гао в Дзясиен, където ядохме нудли на двора. Никога няма да забравя пещерния му дом, мълчаливия му брат и сухата, неплодородна земя, която ни заобикаляше.

От миньор до адвокат

Гао Джишън произхожда от скромно семейство. Баща му умира, когато е 11-годишен. На 16 години го приемат в престижна гимназия, която напуска заради невъзможност да си позволи таксата за обучението. Преди да стане адвокат на 31-годишна възраст, Гао бере планински билки, работи като миньор, войник, продавач на зеленчуци и служител във фабрика за производство на цимент. Преживява всякакви трудности и придобива дълбоко разбиране за неравенството и несправедливостите в Китай.

След като става адвокат, Гао си поставя няколко цели. Първата е, една трета от случаите му да са безвъзмездни, за хора с ниски доходи. Думите му бяха: "Произхождам от бедно семейство. Знам как се чувстват бедните хора, затова знам какво трябва да направя... но да помагаш на другите не бива да е акт на благотворителност."

Състрадание към цивилните полицаи

През 2005 г. Гао написа три отворени писма до китайските лидери, в които ги изобличи за системните изтезания на последователи на Фалун Гонг. Докато другите избраха да пренебрегнат това нецивилизовано нарушение на човешките права, Гао обиколи цял Китай, за да интервюира последователи и да защитава правата им.

Най-напред властите затвориха адвокатската му кантора. След това, през зимата на 2005 г., започнаха да ограничават личните му свободи: двайсетина цивилни полицаи го следваха навсякъде и около десет полицейски коли патрулираха и наблюдаваха района около къщата му.

"Всяка сутрин, когато погледна през прозореца, виждам как подскачат, за да се стоплят", припомняше си Гао. "На двамата с жена ми ни беше много съвестно за тях. Затова, тази сутрин говорихме да дадем гореща вода на тези млади хора." Накрая Гао им изпратил гореща вода, но не за да ги унижи, а от истинска загриженост. Гао многократно ми напомняше, че хората, които изпълняват заповедите на тоталитарния режим, са също негови жертви.

По онова време правозащитните адвокати бяха предимно в Пекин. Често съветвахме Гао Джишън да не вдига много шум, но той никога не слушаше. Може би е знаел, че вече е твърде късно или пък е предпочел да се сражава до край.

Гао си спечели хорското уважение със задълбочени познания на правната система и със състраданието си. Получи множество награди и го номинираха многократно за Нобеловата награда за мир. Гао Джишън не е "един" от най-смелите адвокати в Китай, той безспорно е "най-храбрият".

Отвлечен

През август 2006 г. Гао Джишън беше отвлечен. По-късно писа:

"Както си вървях по улицата и завих зад ъгъла, около шест или седем непознати мъже тръгнаха към мен. Изведнъж усетих силен удар по врата и паднах по лице на земята. Някой ме издърпа за косата и ми нахлузи черна качулка върху главата.

... Четирима мъже с електрошокови палки започнаха да ме удрят по главата и по цялото тяло. Не се чуваше нищо освен звука от ударите и учестеното ми дишане. Гърчех се от болки на земята, опитвайки се да изпълзя встрани. В този момент един от тях ми нанесе удар по гениталиите. Молбите ми да престанат ги разсмя и започнаха да ме изтезават още по-ожесточено.

Усетих силния мирис на урина. Вонята беше се пропила по лицето, ноздрите и косата ми. Явно някой беше уринирал върху лицето и главата ми."

До ден днешен изпитвам болка, когато чета писанията му.

По следите на Гао Джишън

През тринадесетте години след отвличането си, Гао Джишън не видя свобода дори за ден: беше или в неизвестност, или зад решетките, или под домашен арест. Когато най-накрая се появи публично, изглеждаше остарял и немощен. Повечето му зъби липсваха. При вида на снимката му, не можах да сдържа сълзите си.

Но отново и отново, след всяко отвличане, лишаване от свобода и изтезание, Гао Джишън отказваше да се предаде.

Когато през 2016 г. го държаха в една пещера, Гао научи, че Американската адвокатска асоциация е отказала да публикува моята книга. Гао написа статия, в която разкритикува асоциацията и заклейми всяка организация, която подкрепя и се подчинява на китайската авторитарна власт. Дори когато беше в най-уязвимо положение, той отказваше да мълчи.

През август 2017 г. Гао Джишън отново изчезна безследно и оттогава никой не е чувал нищо за него. Семейството и близките му продължават да се тревожат за живота му.

Усилията ни да открием Гао продължават. Надяваме се скоро да си върнем неговите приятна усмивка, невероятна издръжливост, непримирим дух в борбата за човешкото достойнство и отказ да понесе поражение.

Източник: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/08/bravest-lawyer-china-gao-zhisheng/

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/news/world/1041-amnesty-international-teng-biao-gao-zhisheng-nai-hrabriat-advokat-kitai.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!