ООН: България - производител и транзит на кокаин

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията разпространи доклада си за 2006 г. В документа, поместен на уебстраницата на службата, България е спомената като страна-производителка и транзитна държава.

В доклада се твърди, че от 2003-2004 г. насам традиционният маршрут за трафик на наркотици от Турция през България, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Австрия, Германия и Холандия отново печели популярност за сметка на другия балкански маршрут през Унгария.

Страната ни е посочена и като една от страните-производителки на амфетамини. Повечето лаборатории за производството на амфтамини са разкрити в Европа /61 процента/, главно в Руската федерация, Полша, Холандия, България, Германия, Белгия, Испания, Естония и Литва, докато 39 процента са разбити в Северна Америка, предимно в САЩ, се отбелязва в доклада.

Според авторите на доклада България е на шесто място по производство на амфетамини за 2002-2004 г. с 3 процента от световната продукция. Статистиката е базирана на това колко пъти е спомената дадена държава като източник на наркотика през периода 2002-2004 г. съгласно данни, предоставени от 40 държави. Страната ни фигурира в доклада и като производителка на екстази с 2,3 процента от производството.

Трафикът на каптагон продължава да бъде значителен в Близкия и Средния изток. Каптагонът често е произвеждан в нелегални лаборатории в Югоизточна Европа /главно в България/ и прехвърлян през Турция в Сирия, Йордания и Саудитска Арабия, се отбелязва по-нататък в доклада.

Същевременно България е включена в списъка на страните с най-големи количества конфискувани наркотици. През 2004 г. бе съобщено за конфискуването в света на около 20 тона амфетамини. Голяма част от тях бяха иззети в САЩ /15 процента/, Китай /14 процента/, Белгия /13 процента/, Тайланд /10 процента/, Великобритания /8 процента/, България /7 процента/, Мексико /5 процента/, Филипините /4 процента/ и Холандия /3 процента/, се казва в доклада. В него се отбелязва, че цялостното увеличаване на количеството на амфетамините, заловени в Югоизточна Европа през последните години, се дължи до голяма степен на по-голямото количество такива наркотици, конфискувани в България.

За периода 2002-2004 г. значителни количества амфетамини са били конфискувани от Холандия и България /по 11 процента от общото количество в света/, Германия /8 процента/, Швеция /6 процента/, Полша /4 процента/ и Белгия /4 процента/, пише в  документа.

В него се отделя място и на разпространението на марихуаната. В България канабис се отглежда в югозападната и северно-северозападната част на страната. Повечето от отглеждащите канабис са възрастни, на които им плащат хора, свързани с организираната престъпност. Близо половината от канабиса, разпространяван  в България, е местно производство, се твърди в доклада.

Източник/ци: dariknews.net

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...