Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ООН: България - производител и транзит на кокаин

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията разпространи доклада си за 2006 г. В документа, поместен на уебстраницата на службата, България е спомената като страна-производителка и транзитна държава.

В доклада се твърди, че от 2003-2004 г. насам традиционният маршрут за трафик на наркотици от Турция през България, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Австрия, Германия и Холандия отново печели популярност за сметка на другия балкански маршрут през Унгария.

Страната ни е посочена и като една от страните-производителки на амфетамини. Повечето лаборатории за производството на амфтамини са разкрити в Европа /61 процента/, главно в Руската федерация, Полша, Холандия, България, Германия, Белгия, Испания, Естония и Литва, докато 39 процента са разбити в Северна Америка, предимно в САЩ, се отбелязва в доклада.

Според авторите на доклада България е на шесто място по производство на амфетамини за 2002-2004 г. с 3 процента от световната продукция. Статистиката е базирана на това колко пъти е спомената дадена държава като източник на наркотика през периода 2002-2004 г. съгласно данни, предоставени от 40 държави. Страната ни фигурира в доклада и като производителка на екстази с 2,3 процента от производството.

Трафикът на каптагон продължава да бъде значителен в Близкия и Средния изток. Каптагонът често е произвеждан в нелегални лаборатории в Югоизточна Европа /главно в България/ и прехвърлян през Турция в Сирия, Йордания и Саудитска Арабия, се отбелязва по-нататък в доклада.

Същевременно България е включена в списъка на страните с най-големи количества конфискувани наркотици. През 2004 г. бе съобщено за конфискуването в света на около 20 тона амфетамини. Голяма част от тях бяха иззети в САЩ /15 процента/, Китай /14 процента/, Белгия /13 процента/, Тайланд /10 процента/, Великобритания /8 процента/, България /7 процента/, Мексико /5 процента/, Филипините /4 процента/ и Холандия /3 процента/, се казва в доклада. В него се отбелязва, че цялостното увеличаване на количеството на амфетамините, заловени в Югоизточна Европа през последните години, се дължи до голяма степен на по-голямото количество такива наркотици, конфискувани в България.

За периода 2002-2004 г. значителни количества амфетамини са били конфискувани от Холандия и България /по 11 процента от общото количество в света/, Германия /8 процента/, Швеция /6 процента/, Полша /4 процента/ и Белгия /4 процента/, пише в  документа.

В него се отделя място и на разпространението на марихуаната. В България канабис се отглежда в югозападната и северно-северозападната част на страната. Повечето от отглеждащите канабис са възрастни, на които им плащат хора, свързани с организираната престъпност. Близо половината от канабиса, разпространяван  в България, е местно производство, се твърди в доклада.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!