Трима от Горна Оряховица срутиха клетвите на Нинова, признаха, че купували гласове за БСП

Лидерката на "столетницата" с патос обясняваше как само нейната партия не се занимавала с платен вот


Тримата арестувани купувачи на гласове в Горна Оряховица са признали, че са организирали платен вот, твърдейки че е за кандидат-кмета на БСП и настоящ депутат Явор Божанков. Това показа разследване на TrafficNews. Задържаните буквално сринаха днешното интервю на Корнелия Нинова и издъниха цялата ѝ концепция. Тази сутрин лидерката на БСП се кълнеше, че купуване на гласове не може да се види никога в "столетницата". В Горна Оряховица обаче охладиха патоса ѝ. 

Задържаните ромски тартори Мустафа Мустафов-Маджара, Абдула и Тодор обясниха, че наемат гласоподаватели срещу суми от 30 до 150 лева. Според казаното от тях Божанков не разчитал на партийната каса, а харчел лични пари за купуването на гласове. Те били осигурени от баща му Румен Божанков, който се смята за един от най-богатите бизнесмени в Горна Оряховица, както и най-големия работодател на местните роми. От разказите на арестуваните тартори стана ясно също, че Явор предпочита лично да се среща с хората на които има доверие, че ще раздават парите за гласове.

Пред скритата камера търговците на гласове се хвалят, че няма избори, в които те да не участват. Така е било и на последния парламентарен вот, когато 25-годишният Божанков събра над 4 000 преференции и успя да пренареди червената листа за Велико Търново, ставайки един от най-младите депутати в БСП.

Офанзивата на Божанков за балотажа трябваше да му помогне да изпревари своя съперник за кметския пост от ГЕРБ Добромир Добрев. На първи тур червеният кандидат събра 5 790 гласа (31,89%), докато опонентът му получи 6 519 (35,90 %). В крайна сметка арестуваните Маджара, Абдула и Тодор бяха задържани за 72 часа и съдът трябва да реши в понеделник дали да ги остави в ареста за постоянно. В деня за размисъл преди балотажа бяха разпитани и още 10 души, сред които местни бизнесмени и политически фигури. Те бяха привикани в полицията в Горна Оряховица по жалба на ГЕРБ,  че техни симпатизанти са подали сигнал за предлагани пари да гласуват за Явор Божанков. Десетимата заподозряни в изборна търговия подписаха предупредителни протоколи. Самият Божанков също беше привикан в полицията да дава показания преди балотажа, но тогава той категорично отрече да е организирал купуване на гласове. 

 

Източник/ци: https://faktor.bg/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни